Dostupni linkovi

Odlazak Džona Lorda, klavijaturiste Deep Purple


Džon Lord na koncertu u Nemačkoj 2004. godine
Džon Lord na koncertu u Nemačkoj 2004. godine
Klavijaturista legendarne grupe Deep purple, Džon Lord umro je 16. jula od raka pankreasa u 71. godini u bolnici u Londonu, javili su mediji.

Lord je 1968. bio jedan od osnivača grupe “Deep purple” koja je među rodonačelnicima hard roka i hevi metala. Svirao je klavijature, a na klaviru je naučio da svira sa pet godina i na njegovo stvaralaštvo uticala je i klasika - Johan Sebastjan Bah i Pjotr Iljič Čajkovski, kao i drevna engleska muzika i džez.

Lord je koautor najpoznatije pesme "Smoke On The Water” objavljene na albumu “Machine Head” 1972. godine.

Posle raspada grupe 1976. godine svirao je sa grupom Whitesnake, kao i u grupi Paice Ashton & Lord, zajedno sa Janom Pejsom iz "Parpla". Grupa se ponovo objedinila 1984. godine i Lord je od tada bio ponovo u njenom sastavu, a 2002. godine saopštio je da namerava da se usredsredi na solo projekte.

Svirao je sa mnogo manjih bendova, među kojima i bend u kojem je svirao sa gitaristom Rolling Stonesa Ronijem Vudom. Takođe, poznat je kao muzičar koji je voleo da svira sessions i veruje se da je svirao klavir u hit pesmi "You Really Got Me” od Kinksa.

Uglavnom se bavio komponovanjem klasične muzike. Bez obzira na tešku bolest, nije posustajao i gubio duh, najavljujući avgusta prošle godine da će se izlečiti i vratiti se publici.

U februaru ove godine lečio se u Izraelu. Albumi grupe "Deep Purple" prodati su u svetu u tiražu od oko 150 miliona primeraka.

Kolege i prijatelji muzičari, od kad je objavljena vest o smrti Lorda, odaju poštu tom velikom muzičaru za čiji je uticaj u muzici bivši klavijaturista grupe Yes, Rik Vejkmen, rekao da je “nemerljiv”.

VIDEO:Deep Purple - Hush ft. Jon Lord
XS
SM
MD
LG