Dostupni linkovi

Umjetnici i aktivisti u akciji „Sam svoj ministar!"


Umjetnici i aktivisti nevladinih organizacija iz cijele BiH pred zgradom Zajedničkih institucija BiH iskazuju protest na godišnjicu od općih izbora, 3. oktobar 2011.
Umjetnici i aktivisti nevladinih organizacija iz cijele BiH pred zgradom Zajedničkih institucija BiH iskazuju protest na godišnjicu od općih izbora, 3. oktobar 2011.
Tačno je 365 dana od održavanja općih izbora u BiH, nakon kojih Bosna i Hercegovina još uvijek nema državnu vlast. Povodom obilježvanja „365 dana bezvlašća“, umjetnici i aktivisti Akcije građana u performansu „Sam svoj ministar! Svi u ministre!“ pokušali su ući u zgradu Parlamentarne skupštine BiH, u čemu ih je spriječila policija.

Umjetnici i aktivisti nevladinih organizacija iz cijele BiH formirali su Alternativno vijeće ministara, čija je osnivačka sjednica održana u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine. Na sjednici je konstatovano “krizno stanje”, imenovani su ministri za svih osam postojećih ministarstava, uz dodatak potvrde imenovanja Damira Nikšića kao ministra za kulturu i obrazovanje. Kao simbol svoje borbe uzeli su pero gavrana.

„Crno pero trenutno simbolizira ili to da se nama kao ljudima, kao narodu, kao čitavoj BiH, ovim mladim ljudima ovdje, crno piše - ili da se njima crno piše“, kaže Nikšić.

Novooformljeno Vijeće ministara uputilo se prema zgradi Parlamenta u namjeri da, za razliku, kako kažu, od postojećih ministara, zaista počnu da rade svoj posao.
Dražena Lepir na performansu ispred zgrade Zajedničkih institucija BiH, 3. oktobar 2011.

„Mi bismo da radimo njihov posao - i možemo raditi njihov posao za pola plate koju oni primaju za apsolutni nerad i nesposobnost u proteklih godinu dana. Želimo da pokažemo ljudima da se paradigma mora promijeniti i definitivno mora postojati alternativa ovakvom funkcionisanju i ovakvoj politici koja se vodi ovdje“, poručuje aktivista nevladine organizacije “Akcija građana” iz Sarajeva Alen Tatrić.

Ministrica pravde alternativnog Vijeća ministara BiH je Dražena Lepir, aktivistica nevladine organizacije “Oštra nula” iz Banje Luke.

„I ovo je jasna poruka svim građanima da nije onako kako političari žele da bude, već da mi ipak želimo da pokažemo da je ovo država za sve nas“, kaže Lepir.

Mladi iz cijele BiH koji su danas na platou zgrade Zajedničkih institucija iskazali su protest zbog katastrofalne političke, ekonomske, ali i kulturne situacije u BiH. Ideja njihove akcije je skrenuti pažnju javnosti da u postojećem Ustavu Bosne i Hercegovine ne postoje pravni mehanizmi koji bi vladajuće politikante prisilili da konstituišu vlast i započnu sa prijeko potrebnim reformama.

Smatraju da se tehnički mandat može nastaviti narednih 20 godina sa Vijećem ministara koje ne odražava demokratsku volju građana i parlamentom u kojem još uvijek imaju većinu.
XS
SM
MD
LG