Dostupni linkovi

Kinezi stvorili umjetnu crnu rupu


Znanstvenici su u laboratoriju dobili mini crnu rupu. Srećom, ne od one vrste koja bi mogla progutati cijelu Zemlju.

Ova samo zarobljava svjetlo, ali ne i masu. "Uređaj koji smo smislili nije prava crna rupa, nego samo strojno oponašanje učinka crne rupe", rekao je Tie Jun Cui, profesor na Sveučilištu Southeast u Kini.

"Zapravo, ovaj uređaj može zarobiti i apsorbirati elektromagnetne valove koji udare u njega i od sada ćemo ga zvati elektromagnetna crna rupa", rekao je.

Cuijev izum je "svjetlosnim godinama" daleko od prosječne kozmičke verzije crne rupe, čija je gustoća tako velika da apsorbira svaku masu ili svjetlost koja joj dođe u blizinu.

Mini crna rupa iz laboratorija nije bi približno toliko moćna iako može vrlo vjerno simulirati učinak prave crne rupe kad je u pitanju "gutanje" svjetlosti, odnosno elektromagnetno zračenje.

Cui i njegov kolega Qiang Cheng "dobili" su umjetnu crnu rupu od tiskane pločice, spajanjem 60 koncentričnih kružnih slojeva na pločici s bakrenim uzorkom koji je u interakciji s elektromagnetnim valovima.

Rezultat je uređaj koji apsorbira svo dolazeće svjetlo u mikrovalnom dijelu spektra. "Elektromagnetna crna rupa može zarobiti i apsorbirati samo dolazeće elektromagnetne valove", objasnio je Cui i naglasio da ne može zarobiti niti apsorbirati drugu materiju poput prave crne rupe.

Srećom, kineska nema taj drugi aspekt prave crne rupe, jer bi svaka prava crna rupa određene mase predstavljala rizik za čitav planet. "Ovaj uređaj je potpuno bezopasan", uvjerava Cui.

Kineski znanstvenici kažu da bi se njihov izum mogao koristiti za prikupljanje energije Sunca.
XS
SM
MD
LG