Dostupni linkovi

Umjetna inteligencija proglasiće rat čovjeku?


Ilustracija
Ilustracija

Umjetna inteligencija je na putu da prestigne mogućnosti ljudskog mozga. Kada će se to dogoditi i koje će sve posljedice to značiti za čovječanstvo još nitko ne zna sa sigurnošću.

No, roboti bi mogli ustati protiv čovjeka već 2040. godine, barem prema projekciji pisca znanstvene fantastike Kanađanina Logana Streondja.

On procjenjuje da će se u razdoblju između 2040. i 2055. godine dogoditi situacija da će tada na svijetu biti više inteligentnih strojeva nego ljudi.

"Tada bi strojevi mogli poželjeti preuzeti kontrolu i zahtijevati svoj prostor. U budućnosti očekujem veću produkciju vojnih robota, a to bi moglo dovesti do izbijanja iskre i još većih sukoba za 30 godina", upozorava Streondj.

U 2014. godini proizvedeno je oko 11.000 vojnih robota, prema podacima Međunarodnog saveza robotike, no taj bi broj mogao biti još veći zbog tajnih projekata.

"Ako broj vojnih robota raste oko 13 posto godišnje, do 2040. godine mogli bismo imati najmanje 230.000 novih vojnih robota godišnje. Za usporedbu američka vojska ima samo pola milijuna aktivnih ljudi, a ukupno milijun", istaknuo je kanadski pisac.

On je autor romana "Dom za robote ili slijedi rat" u kojem sugerira da bi roboti mogli tražiti vlastiti životni prostor.

"Velika je ironija u tome da ljudi pokušavaju nametnuti svoju dominaciju na drugim ljudima koristeći strojeve kao sluge. No, ako bi sluge odlučile da ne žele uništavati jedni druge, nego raditi zajedno, to bi moglo utjecati prema stvaranju globalne svjetske vlade", procjenjuje Streondj.

XS
SM
MD
LG