Dostupni linkovi

Zuckerberg najavio kreiranje virtuelnih svjetova umjetnom inteligencijom


Mark Zuckerberg izvršni direktor kompanije Meta, oktobar 2021.
Mark Zuckerberg izvršni direktor kompanije Meta, oktobar 2021.

Kompanija Meta, Marka Zuckerberga koja je vlasnik društvene mreže Facebook, razvija umjetnu inteligenciju s ciljem izgradnje virtuelnih svjetova putem govora i prijevoda između jezika, objavljeno je u srijedu 23. februara.

Zuckerberg je uvjeren da će 'metaverzum', futuristička ideja virtuelnih svjetova u kojima korisnici mogu da rade, druže i igraju se, biti nasljednik mobilnog interneta. Za metaverzum, digitalni svijet u kojem se spaja fizička i virtuelna stvarnost, Zuckerberg kaže da je krajnji izraz društvene tehnologije.

"Ključ koji nam otvara vrata napretku jeste umjetna inteligencija", rekao je Zuckerberg na događaju "Inside the Lab" koji je organizovala kompanija Meta. Meta, rekao je, radi na novoj klasi umjetne inteligencije (AI) modela koji će ljudima omogućiti da opisuju svijet i kreiraju njegove dijelove.

Ilustrovao je to konceptom umjetne inteligencije "Builder Bot" koji korisnicima omogućava da opišu ono šta žele da stvori umjetna inteligencija. Opisao je to ilustracijom avatara na ostrvu koji je izdao govornu naredbu umjetnoj inteligenciji da stvori plažu, oblake i drveće.

"Kako ta tehnologija bude napredovala, moći ćemo da kreiramo nijansirane svjetove kako bismo samo uz pomoć glasa istraživali i dijelili iskustva s drugima", rekao je Zuckerberg.

Zajedno sa konzorcijumom 13 univerziteta i laboratorija, kompanija Meta radi na "egocentričnim podacima", koji uključuju gledanje svjetova u "prvom licu", najavio je Zuckerberg.

Kreira se i jedinstveni sistem umjetne inteligencije koji će omogućiti prevođenje između svih pisanih jezika, a radi se i na univerzalnom prevodiocu govora.

Meta je nedavno objavila da je njen istraživački tim razvio novisuperkompjuter umjetne inteligencije koji će biti najbrži na svijetu, kada bude završen sredinom 2002.

Kompanija Meta, koja je nedavno izgubila trećinu svoje tržišne vrijednosti nakon lošeg izvještaja o zaradi, uložila je mnogo na izgradnju metaverzuma, kao novog fokusa i promijenila ime kako bi odražavala ovu ambiciju. Tokom februara Meta je izvijestila o neto gubitku u 2021. od 10,2 milijarde dolara od svog Reality Labsa, biznisa koji se bavi proširenom i virtualnom stvarnošću.

Izvor: Reuters

XS
SM
MD
LG