Dostupni linkovi

Umjesto rezova novi savjetnici u Vladi FBiH


Sastanak Vlade FBiH
Sastanak Vlade FBiH
Nakon što je RSE prije nekoliko mjeseci objavio priču o velikom broju savjetnika u Vladi FBiH, federalna Vlada donijela je zaključak kojim se reducira broj savjetnika premijera i ministara u Vladi. Nakon ove odluke, koja je ovdašnjoj javnosti trebala pokazati spremnost na korekcije u vlastitim redovima u vrijeme zadatih mjera štednje, a što je pompezno najavljeno u lokalnim medijima, uslijedio je novi zaključak kojim je navedeno kako se odluka ipak ne odnosi na premijera i njegove zamjenike, o čemu mediji nisu obaviješteni.

Odluka federalne Vlade trajala je tek toliko koliko je trajalo negodovanje javnosti zbog objavljene priče, koju ponovno istražujemo.

Odluka federalne Vlade kojom je naložno smanjenje broja savjetnika u ministarstvima Vlade trajalo je tek mjesec dana, dovoljno dugo da se stiša negodovanje u javnosti koje smo izazvali radeći priču o čak 60 osoba koje su se na platnim spiskovima federalne Vlade tretirali kao savjetnici.

Iako je u prvom zaključku naloženo da se broj savjetnika reducira do 1. januara tekuće godine, Vlada je u međuvremenu prolongirala svoju odluku u odnosu na savjetnike dopremijera iako su upravo oni zaposlili najveći broj savjetnika.

„Ima zaključak Vlade kojim je rečeno da ministri mogu imati po tri savjetnika, premijer šest savjetnika, a dopremijeri Federacije po pet savjetnika, s tim što je za dopremijere realizacija tog zaključka prolongirana“, kazala je Edita Kalajdžić, sekretarica Vlade FBiH.
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić

Prolongiranjem odluke zadržani su stari savjetnici, zaposleni neki novi. Tako federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković i dalje ima 10 savjetnika, dok se u kabinetu federalnog premijera Nermina Nikšića našlo mjesta za još jednog, čime se broj osoba koji savjetuju najuži vrh Vlade popeo na čak 20.

Iako Nikšić, kako nam je kazano u Sekretarijatu Vlade, još uvijek nije ispunio kvotu od ukupno šest savjetnika, zapošljavanje još jedne osobe u vrijeme kada sam premijer poziva na mjere štednje zvuči u najmanju ruku licemjerno.

S druge strane, naša saznanja kako je za pojedine otpuštene savjetnike pronađeno zaposlenje u organima uprave, sekretarica federalne Vlade Edita Kalajdžić nije mogla potvrditi, ali ni demantirati.

„Da li su negdje drugo zaposleni ili raspoređeni, to morate pitati od ministra do ministra“, izjavila je ona.

Šta je uopšte posao savjetnika

Broj savjetnika se utvrđuje pravilnicima o unutarnjoj organizaciji jedinice gdje su angažirani. Njihova ukupna primanja mogu preći i preko 1.500 eura.

Podsjećamo na priču Zvonimira koji je na mjesto savjetnika u prošlom sazivu vlasti dao ostavku zbog ogromnih primanja koja, prema vlastitom priznanju, nije zaslužio. Upravo njegova priča razljutila je ovdašnju javnost i natjerala federalne čelnike na barem djelomične korekcije:

„Mogu reći da je bio ogroman broj putovanja, hodanja, mlaćenja prazne slame po svijetu da je to strašno - tipa Kine, Japana... Ako neko misli ozbiljno karijeru razvijati ili nešto da nauči, to je zaglupljivanje ustvari. Ništa ti ne radiš konkretno. Ti šutiš, jedeš, piješ, hodaš, računaš dnevnice. Tu nema kraja. Uvijek samo se šaltaš iz jedne u drugu, iz treće u četvrtu - samo su različite institucije, različiti nivoi, različiti entiteti ili šta već drugo. I to je istina“, rekao je on.

Ono što u cijeloj priči posebno zabrinjava jeste činjenica da je odluka kojom se problem prekobrojnih savjetnika trebao riješiti vrlo brzo izmijenjena. U zaključcima Vlade koji se dostavljaju medijima nije spomenuta.

„Kod nas se inače sve tako radi. Donose se odluke, usvajaju se akti kada je neko pitanje aktuelno i kada se izvrši pritisak čisto da bi se zadovoljila forma, a kasnije se ti isti ne poštuju. Čak su u pitanju i strategije i zakoni koji se usvajaju, pa se poslije ne primjenjuju“, navodi Ivana Korajlić, Transparency International.

Koliko ima savjetnika, kakvi su efekti njihovog rada, koje su njihove kvalifikacije? Revizija rada savjetnika se ne radi, niti bivaju ocijenjeni, iako su plaćeni budžetskim novcem. Semir Mujkić, novinar portala Žurnal info, kaže kako je u BiH i previše priča na kojoj javnost ne stigne insistirati, što izabrani dužnosnici itekako koriste.

„Svaki dan oni nameću neke nove priče o kojima će se pričati, stare se zaboravljaju, tako da oni mogu nastaviti da rade šta žele. Ja bih zaista volio da nam članovi Vlade, pa i sami savjetnici objasne šta je to njihov posao. Neki potezi političara iz vrha Vlade Federacije čak pokazuju da maltene nemaju savjetnike - jer kako drugačije komentarisati, recimo, zadnji istup gospodina Nermina Nikšića, premijera, koji je rekao da je korupcija normalna stvar u Federaciji, da jednostavno živimo u takvoj državi. Zar se nije našao nijedan savjetnik da mu kaže da tako nešto ne može javno da kaže, pa makar to privatno i mislio? I da takva javna riječ bi značila barem da se izvini ljudima i kaže: ’Ja nisam sposoban da riješim taj problem, možda neko drugi jeste’,“ kaže Mujkić.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG