Dostupni linkovi

Mladić otišao u bolnicu, nastavak suđenja u utorak


Branko Lukić, Mladićev branitelj u haškoj sudnici, 9. travanj 2013.
Branko Lukić, Mladićev branitelj u haškoj sudnici, 9. travanj 2013.
Nakon jednomjesečne pauze na Haškom sudu (ICTY) se trebalo nastaviti suđenje bivšem zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću.

No on se nije pojavio u sudnici jer je umjesto toga otišao u obližnju hašku bolnicu (Bronovo). Tijekom više sati suci su pokušavali doznati što se dogodilo. Odnosno je li zdravlje optuženog pogoršano do te mjere da se suđenje mora zaustaviti ili se samo radilo o rutinskom pregledu.

Ni Mladićevi odvjetnici iz tima obrane nisu znali da njihov klijent neće stići u sudnicu u kojoj se trebao čuti iskaz haškog istražitelja tužiteljstva Jeana (Žana) Renea Rueza, vođe tima srebreničke istrage.

„Pa ja ne znam mnogo više od Vas, Časni sude. Mene su stražari ujutro obavijestili da gospodin Mladić nije prisutan, kada sam ja krenuo da se s njim nađem. A onda je moj kolega iz obrane, nešto kasnije nazvao mene telefonom i rekao da gospodin Mladić kaže da se ne osjeća baš najbolje. I namjera nam je da odemo i obiđemo ga, što je to prije moguće“, izjavio je sudu branitelj Branko Lukić.

Ni nakon više sati suci nisu mogli doznati što se zapravo dogodilo, no dobili su ipak naznake - da nema većih zdravstvenih problema zbog kojih bi trebalo zaustaviti proces. Predsjedavajući sudac Alphonse Orie ipak je odlučio da se neće nastaviti sa suđenjem, između ostalog – i kako bi se Mladić mogao odmoriti nakon bolničkog pregleda.

„Raspravno vijeće je brižljivo razmotrilo i analiziralo trenutnu situaciju i donijelo je odluku – da danas nećemo nastaviti s radom. A nastaviti ćemo s radom sutra, u utorak, 9. travnja u istoj sudnici“, poručio je predsjedavajući sudac nakon više sati iščekivanja.

Osim problema s Mladićevim procesom, na Haškom sudu su nastavljena preostala dva suđenja. Protiv bivšeg predsjednika takozvane Republike Srpska Krajina Gorana Hadžića haško tužiteljstvo je nastavilo izvoditi dokaze o zločinima u Vukovaru i ostalim mjestima istočne Slavonije.

Kao idući svjedok optužbe s iskazom je počela doktorica Vesna Bosanac koja je došla opisati svoje iskustvo tijekom više mjeseci razaranja vukovarske bolnice te odvođenje ranjenika nakon zauzimanja grada od strane srpskih snaga.

U drugoj sudnici bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nastavio je izvoditi kao svjedoke obrane svoje nekadašnje suradnike. Za utorak se očekuje iskaz sadašnjeg predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG