Dostupni linkovi

Umetnici i aktivisti okupirali kasarnu u Novom Sadu


FOTOGALERIJA: Zauzimanje kasarne "Arčibald Rajs"

Norbert Šinković


Novosadska kasarna „Arčibald Rajs“ posle dužeg perioda ponovo je puna mladih. Ovaj put to nisu vojnici. Oko dvesta pojedinaca i članova četrdeset različitih udruženja građana, iako nisu dobili dozvolu, ušli su u četvrtak u zgrade da bi stvorili prvi Društveni centar u Srbiji.

Novosađani, u predstojećim danima, mogu da očekuju improvizovane radionice i koncerte.

Spremanje uveliko traje - mladi su, uprkos hladnoći, spremni da od nekadašnjeg vojnog objekta stvore Društveni centar.

„Treba nam prostor gde možemo svi izlaziti, da ne budemo na ulici. Zato je najbolje da ovo iskoristimo. Tu možemo da provodimo više vremena“, kaže sagovornica RSE.

Oni koji se umore od čišćenja dvorišta i zgrada, novu energiju skupljaju ispred štanda improvizovane kuhinje.

„Imamo čorbu od povrća, topli čaj, keks i hleb“, kažu devojke koje su zadužene za „kuhinju“.

Sive površine kasarne mladi umetnici su počeli da ispunjavaju bojama. Nov izgled prvo je dobila stara vojnička tabla.

„Slikamo na neki panel, ko god je hteo uključio se u ovu radionicu“, kažu.

„Cilj je da se čitav objekat sačuva za društvo umesto da bude prodat u komercijalne svrhe“, rekao je mladi reditelj, Nenad Milošević.

VIDEO: Film "Otvorene kasarne"


„To je mesto gde bi bilo i besplatne klope, eventualno svratište za decu ulice, umetnici bi dobili na primer slikarski atelje, nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava bi imale prostor za rad, kao i kritičnu masu za akcije. Cilj je da svi mi, za sad više od 40 organzacija, budemo na isto mestu. Ne uspevamo da izgradimo naš prostor u Novom Sadu, niti se uspevamo ucuriti u već postojeće institucije. Ja sam reditelj, i nemam gde da održim radionice. Inicijativa puna radosti je prerasla u Društveni centar. Naša namera je da od ovog terena za pešadijsku obuku napravimo dečije igralište. Voleli bismo da klinci to urade, naravno uz našu pomoć“,
kaže ovaj reditelj za naš radio.

U toku popodneva održana je tribina na kojoj su reč imali svi okupljeni, nakon čega je prikazan film "Otvorene kasarne". Program je nastavljen nastupom gostiju Francuske, nakon kojih se u kasarni predstavio poznati novosadski muzičar Boris Kovač.

Aktivisti su u četvrtak potpisivali peticiju koju će poslati gradskim vlastima.

U petak nastavljaju čišćenje kasarne, a od popodneva slede koncerti i projekcije filmova.

Umetnici i aktivisti koji su zauzeli kasarnu, žele da proglase svoj Društveni centar otvorenim, zahtevajući od gradske vlasti da kasarnu prenese u vlasništvo Grada i stavi na raspolaganje nevladinim organizacijama, a ne da je proda.

Inicijativa za Društveni centar je ranije zatražila dozvolu Vojske da uđe u kasarnu i održi program, ali je Vojska to zabranila.

Aktivisti su naveli da će ostati u zgradama dok se njihov zahtev ne odobri.
XS
SM
MD
LG