Dostupni linkovi

Narodno pozorište vs Ministarstvo kulture: Umetnici na ivici egzistencije


Narodno pozorište
Narodno pozorište
Problemi na relaciji između Uprave Narodnog pozorišta u Beogradu i Ministarstva kulture prerasli su u javno prepucavanje saopštenjima, zbog, kako navode u nacionalnom teatru, izostanka finansijskih sredstava.

Usled teške finansijske situacije honorarni baletski umetnici su u sredu stupili u štrajk, koji je, kako nam je rečeno u Narodnom pozorištu, dan kasnije obustavljen.

V.D. upravnika Narodnog pozorišta Dejan Savić kaže za RSE da je danas rešen problem sa honorarnim radnicima, a odgovornost za njegov nastanak prebacuje na Ministarstvo kulture.

“Narodno pozorište je današnjim danom uspelo da reši problem sa honoranim saradnicima i oni nastavljaju sa radom. Našli smo naše unutrašnje rezerve – materijalne, ljudske i umetničke. Svi su pokazali visoku svest u ovoj situaciji koja je redovna u kulturi, bar u ovom poslednjem periodu. Naravno da je tome doprinelan i vest da smo najazd, posle dva i po meseca, potpisali godišnje ugovore o finansiranju sa Ministarstvom kulture”, ističe Savić.

U mejlu koji je u sredu medijima uputio deo baletskih umetnika, navodi se da Narodno pozorište već duže vreme potresaju lomovi, te da su baletski igrači gladni i na ivici egzistencije.

Uprava pozorišta je prethodno uputila pismo najvišim čelnicima tehničke Vlade Srbije – premijeru Ivici Dačiću, prvom potpredsedniku Aleksandru Vučiću i generalnom sekretaru Veljku Odaloviću – u kojem je izrekla niz kritika na rad resornog ministarstva i izostanak obećeanih sredstava za finansiranje repertoarskih i programskih aktivnosti.

Ubrzo je stigao odgovor iz Ministarstva kulture, koje je demantovalo takve navode, dodavši da je od januara do marta ove godine Narodnom pozorištu doznačeno oko 150 miliona dinara.

Komentarišući ovaj slučaj, rediteljka Anja Suša ističe da je on samo simptom mnogo složenijeg stanja u kojem se nalaze kulturne institucije.

“Možemo da kažemo da se tu radi o sistematskom urušavanju pozorišnih institucija u Srbiji. To nije specifikum ove Vlade, već odgovornost snosi, najblaže rečeno, prethodna Vlada, a situacija nije bila blistava ni pre toga. Za mene je pravi problem situacija sa upravnim odborima u većini ustanova kulture na republičkom nivou. Narodno pozorište je jedna od tih ustanova. Dugotrajno i sistematsko nerešavanje ovog problema, cela ta farsa sa konkursima koji se ne raspisuju ili se raspisuju tako da ne mogu da budu uspešni – sve to prolongira sveopšte stanje propadanja”, zaključuje naša sagovornica.
XS
SM
MD
LG