Dostupni linkovi

Jagodina: Na policijskoj vežbi povređena deca


Deca u Jagodini dočekuju patrijarha Irineja, 16. oktobar 2011.
Deca u Jagodini dočekuju patrijarha Irineja, 16. oktobar 2011.
Samo dan pošto su učenike škola u Jagodini organizovano izveli na ulice da dočekaju poglavara Srpske pravoslavne crkve, uprava u tom gradu delegirala ih je na novom zadatku, koji je ovoga puta imao i tragične posledice.

Više od 20 dece povređeno je na pokaznoj vežbi antiterorističke jedinice MUP-a, kada je policijski helikopter oduvao plastičnu reklamu koja je pala na tribinu na kojoj su bili učenici osnovnih škola.



U nameri da saznamo kako je došlo do zloupotrebe dece u Jagodini, koja su u nedelju raspoređena na ulicama tog grada da dočekaju patrijarha Irineja, pozvali smo jednu od škola, ali nikoga iz uprave nismo našli.

U objašnjenju zašto je zgrada prvog dana radne nedelje prazna saznali smo da sa decom imaju nove planove.

„Danas imamo pokaznu vežbu antiterorističkih jedinica, tako da niko nije tu. Evo i mi smo tu još nekih 15, 20 minuta i idemo i mi tamo,“ rekli su nam u jednoj od jagodinskih škola.

Pokazna vežba završila se nesrećom u kojoj je više od 20 đaka nižih razreda osnovne škole povređeno kada je elisa policijskog helikoptera podigla plastične reklame, a ove poletele ka tribinama Fudbalskog kluba "Jagodina" na kojima su bila smeštena deca.

Sedmoro je zadržano u bolnici, a prema rečima lekara, kod jednog deteta se sumnja na potres mozga, a kod drugog na prelom ključne kosti.

Gradonačlenik Jagodine Dragan Marković Palma izjavio je da je „u šoku i da je njegov unuk bio na tribini, a velika i teška reklama prošla mu je tik pored glave“. Dodaje da je „imao najbolju nameru“ kada je decu izveo iz škola.

U šoku je i komesar LDP za ljudska prava Marko Karadžić, koji se pita da li će organizator odgovarati za decu koju velika i teška reklama nije promašila, ali i da li će nadležni, koji njegove planove nisu sprečili, konačno biti sankcionisani.

„Mi imamo slučaj da su deca ponovo umesto u školama bila na antiterorističkoj vežbi jedinice MUP-a, na kojoj je došlo do povređivanja dvadesetoro dece. Krajnje je vreme da oni koji su nadležni napokon progovore, ali u ovom slučaju ne samo to, nego i da krivično odgovaraju. Njihovo ćutanje je glavni uzrok povređivanja dece u Jagodini. Moramo da shvatimo da deca nisu predmet, nego najveći potencijal koji ova zemlja ima“, kaže Karadžić za RSE.

Duboka klerikalizacija države

Ovaj potencijal iskorišćen je u Jagodini samo dan ranije za jednu drugu prigodu koja nije imala tako tragične posledice, ali ništa manje ne traži odgovornost nadležnih. Ako je neko zaboravio kako je u manjim gradovima nekada organizovan doček za druga Tita, imao je priliku da se podseti u nedelju u Jagodini.
Doček patrijarha Irineja u Jagodini, 16. oktobar 2011.
Doček patrijarha Irineja u Jagodini, 16. oktobar 2011.

Postupajući po odluci direktora škola, nastavnici u tom gradu izveli su svoje đake na ulice kako bi upriličili doček poglavaru SPC. Gotovo sve škole dobile su nekoliko dana pre posete patrijarha jasna uputstva šta im je činiti - u sedam izjutra svi đaci da se okupe ispred škola, a nastavnici da ih u redu dva po dva sprovedu do njihovih ranije utvrđenih mesta na trotoaru uz put kojim će proći patrijarh. Potvrdila nam je to sagovornica u jagodinskoj školi.

„Bio je sastanak svih direktora škola u opštini i tu je bila organizacija. Tačno se znalo ko gde treba da bude sa decom, da ne bi bilo gužve na jednoj strani ulice, a na drugoj da bude prazno, i tako smo taj deo fino organizovali“, objašnjavaju oni.

Iako je najava da će deca morati da dočekuju patrijarha stigla nekoliko dana ranije, niko se od nadležnih nije potrudio da spreči da špalir đaka na ulicama maše i smeška se crnom audiju u kome se kroz grad provozao Irinej. Upozorio je na ovo Marko Karadžić, koji za RSE kaže da mu se povodom organizacije dočeka javio veliki broj roditelja, ali i nastavnika iz Jagodine.

„Smatramo da je nedopustiva zloupotreba deteta u političke i verske svrhe. Razgovor sa roditeljima i predstavnicima škola bio je obeležen strahom koji su iskazali zbog mogućnosti da dobiju otkaz ukoliko javno izađu sa tvrdnjama ili se usprotive odluci gradske uprave Jagodina, odnosno gradonačelnika Dragana Markovića Palme,“ rekao je Karadžić.

Pošto je bila nedelja, dan je naravno proglašen radnim. Da neće morati da donose opravdanje ukoliko se ne pojave na dočeku, saopšteno je tek pošto je svečanost završena. Tako su učenici, umesto da vikend provedu onako kako to deci dolikuje i kako sami žele, slušali patrijarhove sada već učestale poruke Evropi da “na strašnu cenu žrtvovanja Kosova nikada pristati neće”.

“Pa šta smo ako se tih svetih zemalja naših odreknemo? Da li je biće ljudsko kada mu glavu odsečete? I da li je čovek kada mu srce uzmete,” poručivao je Irinej.

Poštedeo je decu saveta da i krv prolivaju, koji je nedavno uputio Srbima na barikadama na Kosovu. Učenici su slušali i gradonačelnika Dragana Markovića kako se Irineju zahvaljuje zato što se usprotivio održavanju “Parade ponosa”, koju je u poruci na sajtu SPC nazvao “pošasću” i “paradom srama”.

Profesora beogradskog Univerziteta Ljubišu Rajića ne iznenađuje činjenica da niko osim opozicione LDP i Inicijative mladih za ljudska prava na ovo nije reagovao i ponovo upozorava na teške posledice duboke klerikalizacije države.

„Ceo obrazovni sistem, ceo državni aparat je klerikalizovan. Nije problem u tome da u crkvi ima poneka trula jabuka kao što je Pahomije ili Filaret, nije problem da takvih ima u policiji ili bilo gde u državnoj upravi, problem je u tome što je korpa u kojoj se nalaze te jabuke, odnosno država Srbija, već postala trula. I gradonačelnik Jagodine i patrijarh su izjavama o Paradi ponosa prekršili Ustav i Zakon o zabrani diskriminacije. U normalnoj državi bi se protiv njih poveo istražni postupak, ali pošto Srbija nije normalna država, neće se naravno ništa dogoditi,“ kaže za RSE Ljubiša Rajić.

U skladu sa tim, niko ni od nadležnih u Ministarstvu prosvete nije odgovorio na naše pozive. Za razliku od postrojavanja učenika pred patrijarha, povodom povređivanja dece neko će, nadajmo se, morati da odgovara, ali ne na novinarska pitanja.
XS
SM
MD
LG