Dostupni linkovi

Ulysses - nezaobilazna kulturna činjenica


Pres konferencija Ulyssesa u Zagrebu, Foto: Davor Pongračić / CROPIX
Pres konferencija Ulyssesa u Zagrebu, Foto: Davor Pongračić / CROPIX
Kazalište Ulysses, međunarodni kazališni projekt, kojeg su 2001. godine osnovali književnik i dramatičar Borislav Vujčić i glumac Rade Šerbedžija obilježit će svoju 10-tu, jubilarnu sezonu, velikim koncertom ‘Odiseja’ u pulskoj Areni 10. srpnja, a potom novim i repriznim predstavama na brijunskom otočju, od Shakespearove ‘Oluje’ u režiji Lenke Udovički, do predstave ‘Žaba’ Kamernog teatra 55 iz Sarajeva.

Više od 200 izvedbi i preko 100 tisuća gledatelja čine Kazalište Ulysses nezaobilaznom hrvatskom i europskom kulturnom činjenicom, istaknuto je na press konferenciji u Zagrebu.

Kroz proteklih 9 sezona na projektima Kazališta Ulysses sretali su se umjetnici iz svih krajeva svijeta od Kanade i Sjedninjenih država do Novog Zelanda, Bosne i Hercegovine, Bolivije, Srbije, Francuske, Austrije,Velike Britanije… Više od 150 umjetnika najrazličitijih profila, istakao je glavni nostelj projekta, glumac i redatelj Rade Šerbedžija.

“Ovo je 10 godina našeg teatra i ponosni smo na to. Svoju desetu, jubilarnu sezonu, kazalište Ulysses će otvoriti velikim koncertom u pulskoj Areni i, na taj način, želimo napraviti jednu svečanost i jedan poklon građanima Pule i Istre, a i ljudima koji se tamo nalaze tijekom ljeta”, kazao je Šerbedžija.

Koncert je zamišljen kao retrospektiva djelovanja Kazališta Ulysses (režija Dražen Ferenčin, scenarij Tena Štivičić i Marina Vujčić) a bit će svojevrsno prisjećanje na protekle sezone, isprepleten glazbenim i nastupima glumaca, od Vanesse Redgrave do Franca Nera, Rade Šerbedžije, Josipe Lisac, Đorđa Balaševića, Livia Morosina, Mostraskih Simfonietta i brojnih drugih umjetnika.

“Osim koncerta ‘Odiseja’ u 10-toj sezoni kazališta Ulysses, planirano je i jedno gostovanje, to je predstava ‘Žaba’ Dubravka Mihanovića u izvedbi Kamernog teatra 55 iz Sarajeva. Tu su i reprize dvaju repertoarnih naslova ‘Pijana noć 1918.’ i ‘Kralj Lear’. Naša premijera ove godine je’Oluja’ W.Shakespeara u režiji Lenke Udovički."

Rade Šerbedžija na pres konferenciji u Zagrebu, Foto: Davor Pongračić / CROPIX
Ima u svemu neke simbolike priznaje redateljica Udovički.

“Ako smo Teatar započeli Shakespearom i njegovim ‘Kraljom Learom’ koji je jedna krvava tragedija o raspadu porodice, o ratu, s tragičnim završetkom, možda je za 10 godina Teatra zaista pravi trenutak da radimo ‘Oluju’ koja je priča o progonstvu o jednom prognaniku i njegovoj kćeri koji dospijevaju na neki otok i gdje on uspijeva, na kraju, da se izbori sa svojim bijesom, sa željom za osvetom, sa svojim demonima i da oprosti ljudima koji su mu učinili zlo, on dopušta svojoj kćeri i sinu svog neprijatelja, koji su se zaljubili, da se vrate u svijet i da imaju budućnost," rekla je Udovički.

Umetnost je pobijedila

Dramaturginja je Shakespearove ‘Oluje’je Tena Štivičić, a glume Žarko Radić, Rade Šerbedžija, njegova kćer Nina Šerbedžija, Nebojša Glogovac, Dušan Gojić, Filip Križan, Krunoslav Klabučar i drugi.

Jesu li se i društva u regiji, kao Shakespearov junak Prospero,’izborila sa svojim demonima’ i stigla u fazu oprosta i pomirenja, pitamo bračni par Šerbedžija.

“Pomirenja su nužna, ali isto kao i kod Shakespeara, nužno je oprostiti, ali, naravno, ne treba ni zaboraviti. Nužno je reći sve što se dogodilo i svatko mora imati mogućnost da neku svoju traumu iznese van, da ona izađe van,da bi moglo da se oprosti i da bi moglo da se ide dalje,” kaže Lenka Udovički.

“Ja se Shakespearove pouke iz ‘Oluje’držim cijeli život, od onda kada sam postao svjestan sebe. To je moj moto-razumjeti čovjeka i, jednostavno, naći pravi dijalog sa svakim,” rekao je Šerbedžija.

RSE: Što je Kazalište Ulysses, danas, među hrvatskim kazalištima?

Šerbedžija: Pa, ne znam što jesmo mi, zapravo, u hrvatskom Teatru?! Prije svega smo – jedan hrvatski teatar.

Udovički: S obzirom da, eto, već deset godina tu postojimo, od onih prvih dana kada je bilo još različitih i kontroverznih tumačenja i pitanja ‘zašto uopšte Ulysses teatar‘, kad su se učitavale razne intencije i pobude, drago mi je da mogu reći da smo tu i da smo baš taj teatar, i da je umetnost, kojom se bavimo, pobijedila, i da smo se zbilja etablirali kao zanimljiv teatar.
XS
SM
MD
LG