Dostupni linkovi

Ulje, med i drenjine za princa i vojvotkinju


Maslinovo ulje, ilustrativna fotografija
Maslinovo ulje, ilustrativna fotografija

Princ od Velsa Čarls i vojvotkinja od Kornvola Kamila u petak će doputovati u Crnu Goru gdje će tokom nekoliko sati obići Cetinje i Podgoricu, razgovarati sa crnogorskim zvaničnicima, susresti se sa proizvođačima domaće hrane, razgovarati sa ikonopiscima i posjetiti kancelariju UNICEF-a u Crnoj Gori.

Kako je ranije saopšteno, posjeta kraljevske porodice nije politička već protokolarna i žele da upoznaju Crnu Goru kroz ljude koji je predstavljaju na različite načine.

Crnogorci su im već spremili poklone.

Princ i vojvotkinja će svoju kratku posjetu početi u petak na Cetinju susretom sa predsjednikom Filipom Vujanovićem.

No, u kraljevskoj prijestonici Crne Gore dočekaće ih i proizvođači domaće hrane a među njima i Ulcinjanin Fatmir Sadiku koji će Čarlsu i Kamili pokloniti ulje masline stare preko 1.000 godina.

"Ovo maslinovo ulje je jedinstveno zato što je od masline stare od 1.000 do 2.000 godina i to nije prazna priča nego je njena starost izračunata i dokumentovana. Prvi put od tih stabala cijedili smo ulje i princu ćemo dodijeliti prvu flašu koju smo stigli da zapakujemo u posebnom izdanju – kutiji od drveta masline. To sve nama ide u prilog i to je reklama za Crnu Goru", navodi Sadiku.

U najjužnijoj crnogorskoj opštini postoji preko 175.000 stabala masline.

Plantaža maslina Fatmira Sadikua jedna je od mnogih a ulje je djevičansko, proizvedeno hladnim postupkom bez vještačkih dodataka.

Princ Čarls
Princ Čarls

Na pitanje RSE da li zna kada će i gdje po protokolu princ da mu priđe u petak, Sadiku odgovara: "Ne znam da li će i prići. Mi smo naveli šta ćemo pokloniti princu i počastiti ga a kada će i da li će on prići nekom i kojem od štandova to je njegova volja".

Tokom festivala hrane i pića, članovi britanske kraljevske porodice imaće priliku da probaju i druge tradicionalne proizvode i popričaju sa proizvođačima.

Na štandovima će biti med Lidije Martinović iz Dubovika u Bajicama.

"Budući da se i vojvotkinja Kamila bavi pčelarstvom, drago mi je što će imati veća saznanja o proizvodu koji će probati i degustirati kod nas, da vide kakav je naš crnogorski med. Biće tu borovnica u medu, liker od borovnice sa medom koji je poseban proizvod sa našom domaćom recepturom. Sve će biti posluženo u ručnom izrađenim drvenim posudama, tim našim starinskim teglama", kaže Martinović.

Među domaćim proizvodima kojima će princ Čarls i vojvotkinja Kamila moći da se počaste su oni koje pravi Dragica Mirjačić iz Bršna kod Nikšića. Njena specijalnost su drenjine.

"Nemam tremu. Princ nam je dobrodošao. Potrudiću se da sve napravim kao što pravim za svoje dijete. Što bih imala tremu? Jedna gospođa iz britanske Ambasade koja je dekorater, donijela mi je nekoliko onako modernije posude zdjele u koje će biti džemovi, kompoti, likeri, sokovi od drenjine. Tu će biti i torte sa džemom od drenjina, cvijeće sa cvijetom od drenjina koji je poznat i slavi se u svijetu kao dan žutog cvijeta i to se, recimo, u Kini slavi 3.000 godina", navodi Mirjačić.

Vojvotkinja od Kornvola će prvi put posjetiti Crnu Goru dok će princu od Velsa ovo biti povratak u Crnu Goru nakon što je prvi put boravio daleke 1978. godine. Tada je kao 29-godišnji nasljednik britanskog trona, na poziv Josipa Broza Tita, princ Čarls boravio u Jugoslaviji.

Posjetio je Beograd, Split i Dubrovnik, a sa Titom se sreo u Igalu.

XS
SM
MD
LG