Dostupni linkovi

Kajin: Teško je nekoga amnestirati za 'Uljanik'


Radnici u Uljaniku, ilustrativna fotografija
Radnici u Uljaniku, ilustrativna fotografija

Nastavljaju se optuživanja tko je kriv za stečaj pulskog brodogradilišta „Uljanik“, koje je već više godina u krizi. Aktualni istarski političari optužuju Zagreb, više bivših vodećih ljudi brodogradilišta je u pritvoru zbog sumnji na teške malverzacije, a Vlada očekuje da će Kinezi naći poslovni interes u preuzimanju tog i riječkog brodogradilišta „3. maj“.

Optuživanja o odgovornosti za krizu pulskog brodogradilišta „Uljanik“ koje je 13. svibnja otišlo u stečaj, dosegla su novu razinu bizarnosti. Predsjednik Istarskog demokratskog sabora (IDS), stranke koja već 25 godina vlada Istrom bez ozbiljne opozicije i pulski gradonačelnik Boris Miletić ustvrdio je u izjavi novinarima da iza odluke suda o stečaju stoji hrvatska Vlada, koju je optužio da je grobar hrvatske brodogradnje. Zbog odlaska „Uljanika“ u stečaj, grad Pula je i službeno proglasio dan žalosti i zastave na službenim institucijama spustio na pola koplja.

„Dan žalosti upravo zbog toga što je to i kulturni i emotivni i gospodarski subjekt, nešto što je opstalo 163 godine. I ukoliko to netko danas odluči staviti u stečaj, ne znam kako to drugačije nazvati nego – dan žalosti“, kazao je Miletić.

Potpredsjednik Vlade iz manje stranke vladajuće koalicije – narodnjaka – Predrag Štromar vraća u izjavi za „Media servis“ lopticu IDS-ovcima i na njih svaljuje odgovornost za stečaj „Uljanika“.

„Oni koju su kopali jamu i pripremali lijes, sada vješaju zastave na pola koplja i optužuju nekog drugoga“, rekao je Štormar.

Prozivanja IDS-a i sindikata odbacio je i premijer Andrej Plenković, koji perspektivu za pulsko brodogradilište, ali i za riječko brodogradilište „3. maj“ vidi u kineskom ulasku u vlasništvo.

„Nema nijedne druge privatne kompanije u Hrvatskoj za koju je Vlada isplatila 3,2 milijarde kuna (nešto preko 400 milijuna eura). Sve plaće u 'Uljaniku', '3.maju' i kooperantima prošle godine isplatili su iz proračuna svi porezni obveznici. Nije ih isplatila sama kompanija svojim sredstvima i svojim poslovanjem. Ovo je odluka suda i nju treba poštovati. Stečaj ne znači likvidaciju, i zato sam i rekao da to nije kraj. Drugi dio delegacije China Shipbuilding Corporation doći će u Zagreb i Rijeku za desetak dana“, kazao je Plenković.

Hoće li stečaj odbiti Kineze? Direktor „Uljanik brodogradilišta“ Sandi Božac kazao je novinarima da u to ne vjeruje: „Stečaj nije nešto što će ih otjerati. To uopće ne mora to značiti.“

Kinezi su već posjetili Pulu pred dva tjedna, kao rezultat dogovora Plenkovića sa kineskim premijerom Li Keqiangom tijekom posjete velikog kineskog izaslanstva Hrvatskoj pred mjesec dana. Sada se vraćaju, a osim brodogradilišta posjetit će i zagrebački Brodarski institut, koji je decenijama bio think-thank vojne brodogradnje u bivšoj državi.

Bivši IDS-ovac, jedan od osnivača te stranke, predsjednik Skupštine Istarske županije u dva mandata i IDS-ov saborski zastupnik preko dvije decenije Damir Kajin u izjavi za radio Slobodna Europa kaže kako nije sretan što su se obistinile njegove prognoze otprije desetak godina o tome da „Uljanik“ odlazi u propast. On tvrdi da odluka Milanovićeve Vlade da privatizira „Uljanik“ na način da zaposleni 2012. godine preuzmu 47 posto brodogradilišta u krizi nije bila dobra, da su sve financijske revizije do pred godinu dana bile frizirane, da je IDS-ova vlast u gradu Puli i Županiji dnevno komunicirala sa „Uljanikom“, jer se tako radilo i do prije šest godina kada je on izišao iz IDS-a,i da su Nadzorni odbor tog ogromnog sustava u krizi u posljednje vrijeme vodili sindikalisti, koji su možda imali dobre namjere, ali ne i znanje da provedu krizni management.

Damir Kajin
Damir Kajin

„I to je sva istina o 'Uljaniku'. Teško je nekoga amnestirati. A da će boljeti – boljeti će, jer je Pula nakon gašenja 'Uljanika' doslovce jedan opustošeni grad, i nije čudo da IDS-ovom gradonačelniku Pule Borisu Miletiću nakon svega nije preostalo ništa drugo nego - da se poigrava performansima“, pojašnjava Kajin.

Kajin Plenkovićevoj Vladi zamjera što agoniju „Uljanika“ nije prekinula ranije, čime bi se očuvalo kvalificirani i specijalizirani kadar, koji je unazad godinu dana - od kojih devet mjeseci bez isplaćene plaće - potražio sigurniju egzistenciju u brodogradilištima u Italiji, Njemačkoj i drugdje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG