Dostupni linkovi

'Ulica Sezam' stigla do afganistanske djece


Autor: Kristin Deasy, priredila: Dinka Jurković

Ulica Sezam, svjetski najgledaniji edukativni serijal za djecu imao je u Afganistanu svoju premijeru 1. decembra 2011. Program koji je u Americi bio poznat po tome što se bavio različitim društvenim problemima od svog osnivanja, 60-tih godina, nastavlja tu tradiciju i u Afganistanu, pomažući obrazovanju novih generacija, uključujući i djevojčice.

Da li će "Velika ptica" ili "Kralj ptica" kako je nazvan jedan od likova u afganistanskom programu uspjeti u svojoj misiji obraćanja mališanima te zemlje, ostaje da se vidi. Program je počeo sa emitiranjem, zvuci Sezam ulice čuju se na mnogim televizijskim programima u Kabulu.

Prvo slovo je naravno A, ali nije više recimo – Afganistan. U ovoj verziji je to Alef, prvo slovo u arapskom pismu, koje se koristi u dijalektu ove zemlje.
Afganistanska verzija popularnog "slova dana" serije Ulica Sezam će imati naravno samo ona slova koja sadrže dva glavna jezika zemlje - dari i paštu. Na dari jeziku se to kaže - Tolo TV a na paštu - Lemar TV.

To je samo jedna od mnogih promjena koje su usvojene u ovoj svjetski najpopularnijoj TV seriji za djecu prilagođenih mališanima Afganistana.


Novi serijal je nazvan "Baghch-e-Simsim", kombinacija riječi "miroljubivi vrt" i dobro poznata izreka "Sezame otvori se".
Tanja Farzan koja je afgansko-američki producent kaže da se susrela sa neobičnim problemima te ju je to inspiriralo da uvede nove elemente u seriji.

"Bilo mi je teško nasmijati djecu, pa sam uvela nekoliko scena koje govore kako to napraviti…kako pokazati emocije i kako im objasniti da je iskazivanje osjećaja potpuno normalna stvar. Pokušavali smo reći da je normalno pokazati razlike između emocija: srećan, tužan, ljut…U Afganistanu je sve to drugačije pa je cijeli posao bio vrlo izazovan", objašnjava Farzan.

Novi serijal je nazvan "Baghch-e-Simsim", kombinacija riječi "miroljubivi vrt" i dobro poznata izreka "Sezame otvori se".

Lutke, likovi u seriji, autora Muppet-a, Jima Hensona, nalaze se na raznim lokacijama u Kabulu.

Ipak nisu svi oni bili atraktivni za gledateljstvo u Afganistanu. Glavni lik "Velika ptica" ostaje ali pod drugim imenom - "Kralj ptica".

Oprečna mišljenja o seriji

Producentica Tanja kaže da se morala snaći i sa nekim drugim likovima serije. Tako je lik Grofa izbačen jer tu niko ne razumije šale na račun "grofa drakule".
Drugi lik koji su u produkciji izbjegli je Oscar, kao i njegova pjesma "volim smeće" jer je "zaista nemoguće ovdje promovirati nekoga ko voli živjeti u smeću", objašnjava Tanja.

Likovi iz "Ulice Sezam" na promociji serije u Afganistanu
Likovi iz "Ulice Sezam" na promociji serije u Afganistanu
No mišljenja o seriji su različita. Jedan učitelj u Kabulu nije baš optimističan.

"Ne vjerujem da će ova serija pomoći djeci. I ranije smo imali serije zapadnog tipa koje su izložile djecu negativnim stvarima. Sada žele da utiču na svijest djece", kaže on.

No djevojčica Adiba misli drugačije.

"Želim gledati seriju. Strašno sam radoznala a čula sam da to neće biti samo serija za djecu. Rekli su mi da će je voljeti i odrasli. Jedva čekam da počne emitiranje", priča Adiba.

Serija ima budžet od milijun dolara koji je obezbjedila američka ambasada u Kabulu zajedno sa NVO "Studio Sezam".

Za serijal nisu rađene nove lutke nego su korištene stare, naravno sa novim glasovima.

Ulica Sezam u Afganistanu se tako pridružuje listi od preko stotinu međunarodnih adaptacija, uključujući Egipat, Izrael, Rusiju pa čak i teritoriju Palestine.

Protagonisti ovog izdanja se nadaju da će podstaći edukaciju djece u zemlji gdje svega polovica njih između 7 i 13 godina uopće i ide u školu.
XS
SM
MD
LG