Dostupni linkovi

Ulica otvorenog srca i obične životne želje građana Srbije


U Beogradu 1. januara tradicionalna manifestacija "Ulica otvorenog srca" održana je pod sloganom "Neka nas ljubav greje". U glavnom programu nastupili su poznati glumci i pevači, mađioničari, žongleri i klovnovi.

Sav prihod je namenjen Prihvatilištu za decu. Manifestaciju, koja je započeta pre 45 godina,otvorio je gradonačlnik Beograda Siniša Mali.

“Mi smo našli novi prostor za njih. U narednih nekoliko dana ćemo krenuti da ga obnavljamo, da ga sređujemo, i svaki dinar koji danas kupimo biće iskorišćen kako bi taj prostor bio lepši i bolji za njih”, rekao je gradonačelnik.

Beograđani i njihovi gosti, brojni turisti, dočekali su Novu godinu uz bluz bend Stivena Sigala i Lepu Brenu. Uprkos temperaturi ispod nule na ovom koncertu ispred Doma Narodne Skupštine, prema procenama gradskih vlasti bilo je između 50.000 i 60.000 ljudi.

Voditeljke programa obavestile su građane da ako primete vatromet iznad Savamale "to nije nikakva greška", već simboličan gest sa gradilišta "Beograda na vodi". One su zahvalile partnerima projekta Beograd na vodi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i na arapskom jeziku poželele im srećnu Novu godinu.

Novosađani su u velikom broju dočekali Novu godinu na centralnom gradskom trgu uz pesme grupe „Van Gog“. Uz tradicionalni vatromet oprostili su se od stare i pozdravili Novu godinu, javlja naš dopisnik Norbert Šinković.

Program ispred Gradske kuće otvorio je sastav Štikle i vikleri, grupa devojaka iz Novog Sada, koja je izvela interpretacije najvećih rok hitova na klasičnim instrumentima. Nakon njih je pozornicu preuzela banjalučka Rok simfonija sa više od 50 muzičara na sceni uključujući i simfonijski orkestar i hor a izveli su rok klasike. Posle nastupa novosadske grupe Love hunters na bini se pojavila grupa Van gog. Upravo su oni poželeli najlepše želje Novosađanima. Frontmen ovog rok sastava Zvonimir Đukić Đule poručio je Novosađanima da čuvaju grad, koji planira da 2021. godine evropska prestonica kulture.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:40 0:00
Direktan link

U mnogim gradovima Nova 2016. godina dočekana je na trgovima. Ipak zbog štednje u nekim gradovima nije bilo organizovanog dočeka. U Kragujevcu je smena stare i nove godine obeležena samo vatrometom.

”Kragujevčani su smenu stare i nove godine dočekali u kafićima i restoranima, a najveći broj porodica je Novu godinu dočekao u svojim domovima jer je poslednjih godina trend da građani skromnije ispraćaju staru i dočekuju novu godinu. Lokalna samouprava zbog štednje nije organizovala doček Nove godine a smena stare i nove obeležena je samo vatrometom koji je sa zgrade gradske uprave ispaljen u ponoć”, javlja Branko Vučković.

No, nažalost novogodišnja noć nekima od nas nije se razlikovala od ostalih. Oni koji preživljavaju od prosjačenja i praznike dočekuju u šatorima od kartona, zabilježila je Danica Gudurić.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00
Direktan link

Nekima je pak, za Novu godinu bilo dovoljno što je u njihove zaseoke stigao asfalt. Tako je u zlatiborskom selu Rudine 100 metara asfalta pravi novogodišnji poklon.

“Nama poljoprivrednicima mnogo znači jer mi imamo stoku i ne bi mogli hranu da dopremamo da nemamo puta. Mi smo zadovoljni”, rekla je Milica Glišović našoj Novki Ilić.

XS
SM
MD
LG