Dostupni linkovi

Đinđićevim ubicama biće oduzeta odlikovanja


Milorad Ulemek Legija u pratnji policije u sudnici, 2007. godine
Milorad Ulemek Legija u pratnji policije u sudnici, 2007. godine
Miloradu Ulemeku Legiji, komandantu zloglasne Jedinice za specijalne operacije Državne bezbednosti Srbije, i njegovim saborcima koji su umešani u najteža krivična dela i ubistvo premijera Zorana Đinđića, najverovatnije će uskoro biti oduzeta odlikovanja koja su im dodeljena za vreme režima Slobodana Miloševića.

Tako nešto u Srbiji se nije desilo više od 50 godina, a nagoveštaj da će osuđeni zločinci ostati bez ordenja stiže nakon slične priče u Hrvatskoj.

Više od deset godina prošlo je od kada je Slobodan Milošević na svečanom prijemu u Predsedništvu Srbije Miloradu Ulemeku Legiji i još nekolicini pripadnika Crvenih beretki lično uručio ordenje za hrabrost i požrtvovanje. Kamermanima i fotoreporterima tada je naređeno da ne snimaju, pa su specijalci ove oružane formacije Državne bezbednosti odlikovanja koja su im uručena, kako je tada navedeno, za delovanje na Kosovu i Metohiji tokom NATO bombardovanja, odneli kući bez mnogo publiciteta.

Deceniju posle toga većina njih ordenje glanca u zatvorskim ćelijama, u kojima se nalaze zbog učešća u ubistvu srpskog premijera Zorana Đinđića i drugih likvidacija. Ovih dana država je odlučila da ispravi propust i najavila da nadležna komisija razmatra mogućnost da se Ulemeku i ostalim učiniocima najtežih krivičnih dela oduzmu odlikovanja.

Istoričar Predrag Marković, član novoformirane Komisije za odlikovanja, rekao je za naš program da je ovo zanimljiv slučaj jer u novijoj istoriji Srbija sa tim ima malo iskustva.

“Poslednji slični slučajevi su zabeleženi četrdesetih i pedesetih godina prošlog veka kada su odlikovanja oduzimana informbiroovcima i sličnima. Znači, ta mera je ranije bila vrlo retka. Sadašnja odlikovanja nisu postojala devedesetih, sada i onda nije čak ni ista država, jednostavno i u tom pogledu postoji državni diskontinuitet. Odlikovanja su simbol države, i ti ljudi koji su ih dobijali devedesetih zapravo su ih dobili od jedne druge države. Tako da se sada tek grade kriterijumi koji se tiču ovakvih stvari. Verovatno ovaj slučaj utoliko može biti zanimljiv i u svetlu donošenja i odredjivanja kriterijuma", kaže Marković.

Zavođenje reda

Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, rekao je da oduzimanje odlikovanja ima čvrsto uporište u zakonu i najavio da će predlog Komisije uskoro biti upućen predsedniku Srbije Borisu Tadiću, koji konačnu odluku donosi svojim ukazom. Zakon predviđa da se odlikovanje može oduzeti ako nosilac postupa suprotno javnom poretku i moralu, ili iz drugih razloga koji ga čine nedostojnim.

Slobodan Milivojević, advokat Milorada Ulemeka Legije, zatečen je vešću da mu može biti oduzet orden jer, kako kaže, veruje da ga je zaslužio.
Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, kaže da ni u jednom društvu čovek sa takvom biografijom ne može biti nosilac odlikovanja, te da je država povukla očekivan pozitivan potez.


“Država može da radi šta hoće. U njenim rukama je „i kolač i nož”, i oni to “seku” kako oni misle da bi trebalo. Neka oni rade svoje, a mi ćemo svoje", kaže Milivojević.

Milorad Ulemek Legija osuđen je na ukupno 160 godina zatvora zbog ubistava premijera Zorana Đinđića i političara Ivana Stambolića, atentata na nekadašnjeg vođu opozicije Vuka Draškovića i kao član Zemunskog klana za ubistva, otmice i terorističke napade. U požarevačkoj Zabeli, takozvanom srpskom Alkatrazu, pod maksimalnim merama bezbednosti služi jedinstvenu kaznu od 40 godina.

Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić, kaže da ni u jednom društvu čovek sa takvom biografijom ne može biti nosilac odlikovanja, te da je država povukla očekivan pozitivan potez.

"To je, tako da kažem, zavođenje reda i u toj oblasti. Jer oni koji su pravnosnažno osuđeni za ubistvo premijera normalno zaslužuju da im se sva odlikovanja i privilegije, koje su stekli u drugom ili bilo kom režimu, bez oklevanja oduzmu. i, kao što vidimo, to poprima karakter i celog regiona, jer je slična pojava i u Hrvatskoj", navodi Danilović.

Domaća štampa piše da će, pored Ulemeka, bez bez ordenja najverovatnije ostati bivši pripadnici Crvenih beretki Zvezdan Jovanović, koji je iz snajpera ubio premijera Zorana Đinđića, atentatori na Vuka Draškovića, Dušan Maričić Gumar i Nenad Bujošević, kao i Milorad Bracanović, pomagač ubica Ivana Stambolića.

Rajko Danilović veruje da oduzimanjem ordenja takvima država želi i da pošalje jasnu poruku.

“Država hoće da se podvuče crta. I da se oceni prošlost i pojedinačno da bi u celini sve to bilo usklađeno. Ali očigledno je da država želi da njeni neki akti, koji su doneti ranije u nekom drugom političkom sastavu i strukturi, obavezno podlegnu i moralnoj proceni", navodi Danilović.

Milorad Ulemek Legija, kako se može naći u njegovim biografijama dostupnim medijima, nosilac je najviših državnih odlikovanja - Ordena jugoslovenske zastave drugog stepena i Ordena Obilića. Po srpskom zakonu, osim samoinicijativno, predsednik Republike odlikovanje može oduzeti i na predlog državnih organa, Srpske akademije nauka i umetnosti, ili organizacija i udruženja.
XS
SM
MD
LG