Dostupni linkovi

Tot: Ulazak BiH u EU neće biti poklonjen


Zastava EU, ilustrativna fotografija
Ulazak u Evropsku uniju nikome nije poklonjen, a Mađarska, koja predsjedava Evropskom unijom, zainteresovana je da se proces evroatlantskog priključenja cijele regije ne zaustavi, rekao je ambasador Republike Mađarske u BiH Laslo Tot.

Na predavanju pod nazivom "Iz Evrope u Evropu", akademskoj zajednici i studentima u Sarajevu i nekim drugim gradovima predstavio je put koji je Mađarska prešla da bi ušla u Evropsku uniju.

Mađarska, kao predsjedavajuća Evropske unije, podržava proširenje Evropske zajednice, te je stoga veoma važno da se taj trend ne zaustavi u regionu, kaže ambasador Mađarske u BiH Laslo Tot.

Mađarska je Bosnu i Hercegovinu podržavala od prvih trenutaka samostalnosti, ali, kako kaže ambasador, ulazak u evropsku porodicu nikome nije poklonjen, pa neće ni BiH:

„Priključenje i ulazak u Evropsku uniju nikome nije poklonjeno. To je jedan mukotrpan i težak proces i rad. Važno je razumjeti procese i, kada se zemlja pripremi kao što čine sve potencijalne članice, možda može početi proces pridruživanja. To je jedan dugoročan proces, nije poklon. To je zadatak koji zahtijeva mnogo odricanja i mnogo posla", rekao je on.

U predavanju o temi “Iz Evrope u Evropu”, ambasador mađarske Laslo Tot
objasnio je studentima put koji je Mađarska prešla od bivše komunističke zemlje, do članice NATO-a i predsjedavajuće Evropskom unijom.

Mađarska je podrška BiH na putu ka EU

Čitav niz reformi Mađarska je napravila na tom putu, što mora učiniti i Bosna i Hercegovina. Bh. političari trebaju dati svakome šansu da bude na vlasti, i nacionalnim manjinama, jer u Evropskoj uniji ne postoje građani drugog reda, naglasio je ambasador Mađarske.

Laslo Tot ambasador Mađarske u BiH, bez datuma
„Čuvanje i zadržavanje svog nacionalnog ponosa, identiteta i vjerske pripadnosti legitimno je ako se niti u jednom trenutku ne ugrožavaju prava drugih. To je jedan od vrlo važnih stavova Evropske unije. Eliminisati nekoga iz vlasti zato što je Jevrej ili Rom - to se u Evropskoj uniji ne da zamisliti", rekao je Tot.

Nakon promjene političkog sistema 1990. godine, Mađarska je bila u nezavidnom položaju. Inflacija je iznosila 31 posto, dok je stopa nezaposlenosti bila 22 posto. Pomoć su tada dobili od NATO-a i Evropske unije.

„Naša zemlja se našla u veoma teškoj situaciji, i iskreno se zahvaljujemo NATO-u i Evropskoj uniji, koji su nas naučili kako da se nosimo s krizom. Oni su nama pomagali da izađemo iz krize, a sada mi imamo moralnu obavezu da pomažemo drugima", naglašava on.

Republika Mađarska održava prijeteljske odnose s Bosnom i Hercegovinom, naglasio je Laslo Tot:

„Kada govorimo o priključenju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji, moramo znati da trenutno BiH nema vladu, da nije riješeno pitanje državne svojine.Vidimo koliko je urađeno na prilagođavanju propisa. Mi Mađari podržavamo BiH u evroatlantskim integracijama, odnosno podržavamo proces širenja Evropske unije i NATO-a prema Balkanu.“

Na vratima Evrope


Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 sati možete slušati u našem radijskom programu. Sadržaji iz ovog programa nalaze se i na našoj internet stranici.

(Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG