Dostupni linkovi

Pavlović: Ulazak BiH u STO veliki izazov


Tabla na sjedištu Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi.
Tabla na sjedištu Svjetske trgovinske organizacije u Ženevi.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar iz Banja Luke, za ‘Zašto?’ objašnjava kakve pogodnosti i izazove donosi ulazak Bosne i Hercegovine u Svjetsku trgovinsku organizaciju (STO ili WTO), što bi se nakon 19 godina od podnošenja zahtjeva moglo desiti ove godine prema izjavama bh. zvaničnika i predstavnika ove organizacije, što je bila tema na 'Zašto?'.

  • Harmonizovanje

Mogućnost da BiH pristupi Svjetskoj trgovinskoj organizaciji je okolnost koja je potrebna BiH i na kraju krajeva normalna tekovina svih zemalja u svetu.

Ono što to pristupanje podrazumeva su ozbiljne instutucije, stroga kontrola i disciplina u izdavanju svih certifikiata koji prate proizvode koji se izvoze iz BiH a i na neki način omekšavanje ili harmonizovanje odnosa u spoljnoj trgovini, uvozu i izvozu prema drugim zemljama.

  • Utisak

Ono što je sigurno je da su problemi koji su iskrsli zadnjih dana vrlo nepopularni jer su se desili nemarnošću naših izvoznika, a s druge strane lošom kontrolom.

Sve to stvara utisak da BiH nije zrela za pristupanje jednoj takvoj organizaciji što u biti nije dobro za BiH.

  • Stručnost

Mi imamo vrlo birokratizovan aparat uposlenika koji su tu došli bez pravih kvalifikacija, prave odgovornosti i koji su po definiciji partijski kandidovani ili zaposleni bez odgovarajućih ili adekvatnih stručnosti i spreme.

Tako da kada to sve saberemo, neće biti lako ni Svjetskoj trgovinskoj organizaciji ni nama da to sve usaglasimo.

  • Kapaciteti

Ono što se zaista mora uraditi -- a to je pokazala praksa zadnjih dana -- jeste da budemo u značajnoj meri podržani u podizanju kapaciteta tih institucija i ljudi koji su tamo zaposleni.

Koliko će to biti uspešno to ćemo videti.

XS
SM
MD
LG