Dostupni linkovi

Uskrs u Subotici: Poklon iz Koprivničko-kiževačke županije


Ilustrativna fotografija

Vernici koji poštuju gregorijanski kalendar u nedelju obeležavaju Uskrs po gregorijanskom kalendaru. Po tradiciji, pripreme za Uskrs počinju 40 dana pre samog praznika, a one obuhvataju veliki post, molitve i mise, ali isto tako i pripreme u kućama vernika, tako da sve bude spremno za slavlje Isusuvog uskrsnuća.

Kuće su već odavno ukrašene grančicama vrbe, kao i šarenim jajima, simbolom Uskrsa. Jaja u korpi su glavni ukras svakog uskršnjeg stola, a ona se danas vrlo maštovito farbaju i oslikavaju, priča subotička slikarka Ruža Tumbas.

“Nekada su se jaja farbala samo u crvenu boju. Ja ih slikam četkicom, na još toploj podlozi nakon kuvanja. Slikam zečeve, gnezda, ptičice, ljubičice", priča Ruža.

U crkvama se tokom noći uoči samog praznika održava običaj čuvanja Isusuvog groba, koji na smenu čuvaju mladići u tradicionalnoj nošnji. Jutarnja uskršnja misa je izuzetno svečana, a služe je po običaju biskupi, a posle mise se porodice okupljaju oko praznične trpeze. Suboticu je tokom prethodnih decenija napustilo mnogo njenih građana, a većina njih iz raznih delova Evrope i sveta upravo za Uskrs posećuje zavičaj.

I u domu Ruže Tumbas ovog praznika na okupu je čitava porodica. Takva prilika zahteva i posebno svečani ručak.

“To je po tradiciji svečana, svilena čorba od petla, kokoške i morke, jagnjeće pečenje sa ruzmarinom, I pečena ćurka prelivena senfom, a od kolača je gavni slatkiš torta Esterhazi, kao I mnogo sitnih kolača. Oni su pripremljeni tokom prethodne sedmice, tako da je danas, pored ručka, vreme samo za uživanje i druženje", kaže Ruža.

Vodeni ponedeljak

U ovom delu Vojvodine zanimljiv je i atraktivan drugi dan Uskrsa, tzv. vodeni ponedeljak, kada mladići, ali i oni nešto stariji “odlaze u polivače”. Običaj je da se tog dana devojke i žene prskaju parfemima, čime se izražava naklonost, simpatija ili jednostavno prijateljstvo. Nekada su mladići devojke polivali običnom vodom, naročito one stasale za udaju,a polivači su neretko dolazili fijakerima i sa muzikom. Devojke su ih tada, a i dana, darivale šarenim jajima i narandžama.

Ukrašeno uskršnje jaje, koje se naziva i pisanica, predstavlja tradicionalni poklon tokom praznika, a Subotica je ove godine od Koprivničko-križevačke županije dobila na poklon džinovsku „Pisanicu od srca“ koju su, kako kaže Ivan Pal, zamenik župana ove županije, osmislili križevački slikari naive.

Pisanicu od srca” smo osmislili kao projekt darivanja dobra. Ona se obično daje uoči Uskrsa, ili Vaskrsa, i ona je prije svega poruka dobrote”, navodi Pal.

Pisanica tradicionalni poklon
Pisanica tradicionalni poklon

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je 2009. godine pokrenula taj projekat izrade oslikanih velikih uskršnjih jaja, a ona su do sada, kao poklon ove županije, već ukrašavala trgove mnogih gradova - Zagreba, Madrida, Njujorka, Budimpešte, Bratislave… U Subotici je džinovska pisanica smeštena ispred Franjevačke crkve, i već je postala svojevrsna turistička atrakcija. Gradonačelnik Subotice Jene Maglai navodi da se ovakav simbol Uskrsa do sada nije video u Subotici:

“Mislim da je ovo veoma zanimljivo za sve naše sugrađane, posebno hrišćane koji slave Uskrs, ali je sa druge strane, to na neki način i prvi korak buduće saradnje sa ovom regijom”.

XS
SM
MD
LG