Dostupni linkovi

Britanski premijer zatražit će od Putina da se 'udalji od ruba'


Britanski premijer Boris Johnson, 12. januara 2022
Britanski premijer Boris Johnson, 12. januara 2022

Premijer Velike Britanije Boris Johnson najavio je da će od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražiti da se 'udalji od ruba' i poručiti da je vrijeme da se smire tenzije u Ukrajini.

"Kao što sama već rekao, predsjedniku Putinu ću reći da mislim da se stvarno svi moramo povući s ruba. Mislim da to i Rusija mora učiniti", kazao je Johnson novinarima uoči očekivanog telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom.

Razgovor je planiran za ponedjeljak poslijepodne, u okviru aktivnosti Londona i pritisaka na Moskvu zbog gomilanja ruskih vojnika na granici s Ukrajinom, prenosi Reuters.

Velika Britanija prethodno je zaprijetila sankcijama ljudima bliskima Kremlju zbog straha da se Moskva priprema za invaziju na Ukrajinu.

"Britanija će sankcionirati kompanije i pojedince bliske Kremlju i predsjedniku Putinu, ukoliko Rusija poduzme bilo kakvu akciju protiv Ukrajine", izjavio je u ponedjeljak, 31. januara, državni sekretar u Ministarstvu financija Simon Clarke.

"Odlučni smo da, ukoliko Rusija poduzme daljnje mjere protiv Ukrajine, dodatno pooštrimo režim sankcija usmjeren na kompanije i pojedince koji su najbliži Kremlju", kazao je Clarke za Sky News, prenio je Reuters.

Od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, London je postao globalno središte za odljev novca iz bivših sovjetskih republika.

Putinovi protivnici pozivali su više puta Zapad da demonstrira čvršći stav prema ruskom novcu, iako se oligarsi i ruski dužnosnici i dalje razmeću bogatstvom na najluksuznijim evropskim destinacijama.

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss najavila je da će britanska Vlada ove sedmice uvesti novi zakon kako bi proširila opseg sankcija protiv Rusije, u nastojanju da spriječi agresiju na Ukrajinu.

"Ono što nam zakon omogućava je da pogodimo mnogo širi spektar ciljeva. Tako da ne može postojati niko ko misli da će biti imun na te sankcije“, rekla je Truss za Sky News 30. januara.

Kako je navela, bilo koja kompanija mogla bi da bude "meta", tako da Putinovi oligarsi, te ruske kompanije uključene u podržavanje ruske države, neće imati gdje da se sakriju.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba pozdravio je u ponedjeljak britansku prijetnju sankcijama, ocjenjujući to važnima načinom da se ruska elita odvrati od ishitrenih odluka.

"Kada ruski uglednici shvate da se govori o njihovoj imovini, nekretninama i novcu u inozemstvu, ohladit će se usijane glave u Kremlju", kazao je Kuleba.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da bi prijetnja sankcijama predstavljala napad na ruska poduzeća, piše Reuters.

Upozorivši da će Rusija odgovoriti, istaknuo je da bi ovakvi potezi imali negativan učinak jer bi nanijele štetu britanskim tvrtkama.

Velika Britanija uvela je sankcije za oko 180 ljudi otkako je Rusija anektirala Krim od Ukrajine 2014. godine.

Na listi sankcionisanih nalazi se šest osoba za koje Velika Britanija tvrdi da su bliske Putinu.

Na popisu su biznismeni Jurij Kovalčuk, Arkadij Rotenberg i Nikolaj Šamalov, bivši pripadnik KGB-a Sergej Čemezov, član ruskog Vijeća sigurnosti Nikolaj Patrušev i šef Federalne sigurnosne službe (FSB) Aleksandar Bortnikov.

Sankcije, uz ostalo, omogućavaju zamrzavanje imovine i zabranu ulaska u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Sjedinjene Američke Države (SAD), Evropska unija (EU) i Velika Britanija više puta su upozoravale Putina da ne napada Ukrajinu, nakon što je Rusija rasporedila oko 100.000 vojnika u blizini granice s tom zemljom.

Rusija negira da planira napad i traži sigurnosnu garanciju, uključujući obećanje NATO-a da nikada neće dopustiti Kijevu da se pridruži tom vojnom savezu.

Ruski dužnosnici tvrde da je Zapad zahvaćen rusofobijom i da nema pravo držati lekcije, s obzirom na to da je proširio prisustvo NATO-a na istoku nakon pada Sovjetskog Saveza i "posijao haos u Iraku i Siriji".

XS
SM
MD
LG