Dostupni linkovi

Moskva: Ukrajinski režiser Sentsov suočen s mogućom robijom


Oleg Sentsov

Piše Lilya Palveleva, priredila Biljana Jovićević

Niskobudžetni film iz 2011., „Gaamer“ dobio je globalno priznanje zbog veoma pažljivo obrađene teme tinejdžera šampiona u videoigrama koji je izgubio kontak sa stvarnim životom.

Ali film koji je imao premijeru na Međunarodnom internacionalnom festivalu u Roterdamu 2012., veoma je rijetko prikazivan u Moskvi, naročito od kada je režiser filma Oleg Sentsov uhapšen u maju na Krimu pod optužbom da je kovao terorističku zavjeru.

Sentsov, (38) je jedan od četri državljanina Ukrajine koje je Rusija zarobila nakon što ih je Federalna služba bezbjednosti, ili kratko FSB, optužila da planiraju napade na mostove, javne saobraćajne linije i spomenike u ključnim gradovima na Krimu: Simferoplju, Jalti i Sevastoplju.

Optužbe FSB uslijedile su manje od dva mjeseca po održavanju kontroverznog referenduma u kojem su se građani crnomorskog poluostrva Krim opredijelili da napuste Ukrajinu i pridruže se Rusiji. Referendum se uveliko protumačio kao vojna okupacija Ukrajine od strane Moskve i dio puzajućih napora Kremlja da destabilizuje Ukrajinu.

Sentsov je trenutno u pritvoru zatvora Lefortovo u Moskvi, gdje se čeka i formalna optužnica za koju je propisano do 20 godina zatvora.

Krajem juna organizacija za zaštitu ljudskih prava Memorial organizovala je prikazivanje filma „ Gaamer“ u Moskvi u znak podrške autoru.

Filmski kritičar Andrei Plahov, koji je prvi put film gledao na festivalu u Roterdamu, te pomogao da se film prikaže i na festivalu u ruskom gradu Hanti Mansisku, opisao je Sentsova kao „inteligentnog“ i „obećavajućeg“ hvaleći njegovu realistični opis ekonomskog propadanja Ukrajine pod vođstvom sada svrgnutog predsjednika Viktora Janukoviča.

On je čovjek sa idejama, ali apsolutno ništa neobično ukod njega nema u smislu ekstremizma.Upravo suprotno, njegove ideje su veoma normalne i produktivne“, rekao je Plahov uoči prikazivanja. „To je jedna apsolutno kreativna osoba, čovjek čiji je prvenstveni cilj kreativnost. Zato je ovo što mu se dešava posebno gorko. Shvatamo da bi svijet filma mogao izgubiti jednu talentovanu osobu. Nemamo mnogo takvih“, kaže Plahov.

„Politički zatvorenik“

Sentsov je inače rođen u Simferoplju i maternji mu je ruski jezik, ali se otvoreno protivio ruskoj aneksiji Krima. Takođe je bio aktivan na Automaidanu, koji su predstavljali samoincijativno krilo podrške ukrajinskim prozapadnim protestima u Kijevu, a pomagali su u isporučivanju hrane ukrajinskoj policiji i vojsci koji su bili blokirani u bazama na Krimu u prvim danima ruske okupacije.

Njegovo je hapšenje izazvalo široko rasprostranjen bijes u evropskoj filmskoj zajednici, a režiseri poput Ahneiszka Hollande, Kena Loacha, Mikea Leigha i Pedra Almodovara među potpisnicima su pisma upućenog ruskom predsjedniku Vladmiru Putinu u kojem se traži njegovo oslobađanje.

Posebeno pismo upućeno je i američkom državnon sekretaru Johnu Kerryiu u kojem se traži intervencija povodom zatvaranja Sentsova, a na tom pismu je potpisano 36.000 ljudi.

Čak je i ruski predsjednički Savjet za ljudska prava apelovao na zamjenika državnog tužioca Viktora Grina da preispitaju okolnosti oko hapšenja Olega Sentsova i njegovog kolege drugog ukrajinskog aktiviste, ekologa Oleksandra Kolčenka.

U odgovoru koji datira od 25.juna, na web sajtu Savjeta objavljeno je da je tužilac našao da „nema osnova" za preispitivanje pritvora osumnjičenih.

Rusija je nastojala i ojačati svoj slučaj protiv mladog režisera optuživši ga da je član ukrajinske nacionalističke paravojne grupe Desni sektor, tvrdnje, koju su odbacili i Sentsov i Desni sektor.

Tužilac je takođe saopštio da je Sentsov priznao da je pripremao terorističku zavjeru. Ali su režiser i njegova advokat Dmitrij Dinze, koji je branio i članice Pussy Riota, Nadeždu Tolokonjikovu i Mariju Aljohinu objavili da je Sentsov tučen i da mu je prijećeno silovanjem prisiljavjući ga da prizna.

Amensty International je potom pozvao ruske vlasti da ispitaju Sentsove optužbe o ovakvom tretmanu i da vrate uhapšene Ukrajince na Krim.

Direktor organizcaije Memorial, Aleksandar Čeraksov, nazvao je Sentsova „političkim zatvorenikom“.

Da, on je aktivista Maidana i učinio je puno toga na Krimu, na primjer, pomagao je ukrajinskim vojnicima da izađu odatle živi i zdravi", rekao je Čerkasov .“Ali okolnosti pod kojima su iznesene optužbe protiv njega sugerišu da bi vrlo lako mogle biti fabrikovane“, pojasnio je on.

“Ima još jedan razlog osim kvaliteta filma, zbog kojeg je Memorial morao da pokaže „Gaamer“ publici. Na kraju je potpuno normalno izražena solidarnost filmskih autora, novinara i socijalnih aktivista za kolegu koji je prilikom povrtaka na staru Rusko – sovjetsku tradiciju, sada smješten u Lefortovu”, precizrao je Aleksandar Čerkasov.

Pogledajte komentare (5)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG