Dostupni linkovi

Preseljenje ukrajinskog predsjednika kao u njegovoj seriji


Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

U prvim nedjeljama predsjedavanja Volodimira Zelenskog više je pravilo nego izuzetak da stvarnost oponaša fikciju, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U prvoj sezoni "Sluge naroda", televizijske serije koja je donijela slavu glumcu komičaru i pomogla mu da se lansira u ukrajinsko predsjedništvo na izborima u aprilu, izmišljeni šef države Vasil Holoborodko je svoju automobilsku pratnju zamijenio biciklima i preselio je svoje kancelarije u okolinu Kijeva, kako bi glavni grad oslobodio saobraćajnih gužvi.

Od inauguracije prošlog mjeseca, Zelenski je smanjio svoju pratnju s osam na dva automobila, ali, kako je izjavio nedavno novinarima oni ne voze bicikla radi "sigurnosnih razloga”.

Sada, prepisujući još jednu stranicu iz scenarija njegovog sitkoma, Zelenski kaže da će premjestiti predsjedničku administraciju s njene dugogodišnje lokacije u Bankovoj ulici u prikladno nazvanu Ukrajinsku kuću. Ali, postoji zaplet: zgrada se nalazi na užurbanoj prometnici u centru Kijeva, što izaziva zabrinutost da bi takav potez mogao poremetiti ritam grada i otežati saobraćaj.

Zelenski u svojoj kancelariji u zgradi predsjedničke uprave u Kijevu, 19.juni
Zelenski u svojoj kancelariji u zgradi predsjedničke uprave u Kijevu, 19.juni

Njegov kontraargument, u suštini, je da funkcija slijedi formu: On je rekao da je preseljenje iz velike zgrade u Bankovoj - sa visokim stupovima, labirintskim hodnicima, tajnim prolazima i zlatnim ukrasima – neophodno kako bi se predsjedništvo oslobodilo reputacije o tajnovitosti i korupciji, te umjesto toga potaklo otvorenost i transparentnost.

"Otvoreni ured"

Izgrađena u vrijeme Brežnjeva između 1978. i 1982. godine, Ukrajinska kuća - petospratna građevina s velikim atrijem u unutrašnjosti - služila je kao muzej posvećen boljševičkom vođi Vladimiru Iljiču Lenjinu sve do raspada Sovjetskog Saveza i osamostaljenja Ukrajine 1991. godine.

No, uprkos sovjetskim korijenima, sada je neraskidivo vezana za ulične proteste na Euromajdanu 2013.-2014., koji su potisnuli promoskovskog predsjednika Viktora Janukoviča s vlasti: koristila ju je policija za borbu protiv nereda prije nego što su ih demonstranti svrgnuli i pretvorili je u centar za podršku ustanka. Od tada je funkcionisala kao izložbeni centar.

Vijesti o planiranom preseljenju - i pratećoj obnovi Ukrajinske kuće - došle su u vješto produciranom videu koji je Zelenski podijelio putem društvenih medija, s grafikom koja je bila u stilu serije ‘Sluga naroda’.

Ukrajinska kuća
Ukrajinska kuća

Plan da se ona pretvori u novi prostor za predsjednika i njegovo osoblje predviđa da zgrada postane otvorena kancelarija staklenih zidova „u evropskom stilu“ - kako ju je jedan zvaničnik opisao u videu - s administrativnim kancelarijama na zadnja tri sprata i radnim prostorom na drugom spratu. U prizemlju i na trgu ispred – Evropskom trgu - predviđen je kafić i pješačka zona, gdje će se postaviti nova fontana i klupe.

U video poruci, Zelenskom je predstavljen izbor da ima kancelariju s pogledom na rijeku Dnjepar ili na Evropski trg. On je rekao da mu je druga opcija draža jer je "simbolična".

Pored bojazni od zagušenja u saboraćaju, protivnici tog poteza izrazili su zabrinutost zbog troškova renoviranja i finansiranja iz državnog budžeta. Andrij Bohdan, šef kabineta Zelenskog, rekao je da će finansiranje osigurati iz grantova koje daju neprofitne organizacije u zemljama Evropske unije.

"Nećemo uzeti ni cenat iz budžeta", rekao je Bohdan.

"Korumpirani stari put"

Što se tiče zgrade u Bankovoj ulici, koja je predstavljala sjedište predsjednika Ukrajine od njene nezavisnosti, Zelenski je rekao da bi želio da to postane muzej.

Zelenski i njegovi saradnici su se žalili na mrežu hodnika i raskošnost - ili prenakićenost – njenog enterijera. Kancelarija predsjednika, na primjer, ukrašena je mermernim i zlatnim dodacima - uključujući i kupatilo. Mnoge druge sobe imaju kristalne lustere i egzotične drvene ornamente.
Za neke u Ukrajini, čiji je post-sovjetski put ka prosperitetu usporen zbog upornih problema zbog korupcije, zgrada predstavlja ono što je jedan zvaničnik opisao kao "korumpirani stari način".

Pristaše predsjednika Petra Porošenka na Bankovoj početkom ove godine izražavaju zahvalnost za njegove služenje Ukrajini.
Pristaše predsjednika Petra Porošenka na Bankovoj početkom ove godine izražavaju zahvalnost za njegove služenje Ukrajini.

Zgrada u Bankovoj je posljednji put renovirana za vrijeme predsjedništva Janukoviča, lidera naklonjenog Moskvi kojeg su ukrajinske vlasti, naslijedivši ga, optužile da je suočen s Euromajdanskim protestima prije napuštanja kancelarije i bijega u Rusiju zajedno sa saradnicima otuđio od države 100 milijardi dolara.

U videu, zamjenica direktora Nacionalnog umjetničkog muzeja rekla je Zelenskom da u planiranom potezu postoji još jedna simbolika, koja seže unazad jedno stoljeće.

"Kada se prvi muzej Lenjina otvorio u Kijevu, 1919." - nakon kratkog perioda ukrajinske nezavisnosti koji je ostala prigušena u decenijama pod vladavinom moskovske sovjetske vladavine - "on je bio smješten u zgradi centralnog parlamenta", rekla je Olja Balašova. “Sada želite da se preselite u bivši muzej Lenjina. Ovo je kao historijska pravda.”

XS
SM
MD
LG