Dostupni linkovi

Ukrajinski avion koji se srušio u Grčkoj prenosio srpsko naoružanje ka Bangladešu



Snimci sa mesta pada ukrajinskog aviona u Grčkoj
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00

Pogledajte video o padu aviona

Ukrajinski teretni avion koji se u subotu kasno uveče srušio u Grčkoj prenosio je 11,5 tona srpskog naoružanja ka Bangladešu, izjavio je u nedjelju ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović.

Prema riječima ministra odbrane Srbije, svih osam članova posade aviona koji se srušio u blizini grada Kavale na sjeveru Grčke su poginuli.

Ministar odbrane Srbije je na konferenciji za novinare 17. jula potvrdio da je ukrajinska kompanija samo vlasnik aviona koji je nosio osvetljavajuće minobacačke mine i školske mine, a da je proizvođač oružja kompanija iz Srbije "Valir".

Stefanović je izjavio i da avion nije bio na putu za Ukrajinu, te da oružje nije bilo namijenjeno Ukrajini i da je ukrajinska kompanija bila samo vlasnik aviona.

Ostaci aviona koji je prenosio srpsko oružje
Ostaci aviona koji je prenosio srpsko oružje

On je odbacio tvrdnje pojedinih medija da je oružje putovalo u Ukrajinu i ocijenio ih "zlonamernim i štetnim za Srbiju" koja iako kandidat za članstvo u EU, odbija da uvede sankcije Rusiji nakon invazije na Ukrajinu. Zvaničnici u Srbiji su u više navrata ponovili da neće slati oružje Ukrajini, kao i da neće dozvoliti transport oružja, namenjenog toj zemlji, preko Srbije.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Stefanović je rekao da je kupac oružja koje se nalazilo u avionu srušenom u Grčkoj bilo Ministarstvo odbrane Bangladeša, te da je avion imao sve potrebne dozvole.

Ukrajinski konzul u Solunu Vadim Sabluk posetio je u nedelju oblast gde je avion pao, javila je atinska novinska agencija, navodeći da je vlastima dao identitete osam članova posade i rekao da je avion leteo za Bangladeš.

Prema izjavi direktora Meridijana, ukrajinske kargo kompanije koja je upravljala avionom, svi članovi posade su bili Ukrajinci. Direktor Denis Bogdanovič (Denys Bohdanovytch) u izjavi za nemački Dojče vele (Deutshce Welle) nije dao informacije o tovaru.

Opozicija traži nezavisnu istragu

Visoki funkcioner i budući poslanik opozicione Demokratske stranke, Srđan Milivojević, izjavio je da ta stranka očekuje nezavisnu istragu, koja će rasvetliti sve činjenice o padu aviona i teretu koji je nosio.

On je u saopštenju za medije 17. jula ocenio da "veoma kontroverzne izjave najviših državnih zvaničnika, oprečne u odnosu na ono što saopštavaju institucije, bude opravdanu sumnju u službene izjave o uzrocima pada ukrajinskog aviona natovarenog municijom koji je poleteo iz Niša, a srušio se na teritoriji Grčke, pod za sada nepoznatim okolnostima".

On je poručio i da dodatno nepoverenje u zvanične izjave proizilazi iz, kako je rekao, nepodudaranja onoga što saopštavaju ministri Vlade Srbije i grčki državni organi koji na licu mesta istražuju ovu avionsku nesreću.

Avion se srušio u blizini grada Kavala na sjeveru Grčke
Avion se srušio u blizini grada Kavala na sjeveru Grčke

Dronom do olupine

Uzrok pada aviona još nije utvrđen. Dron bi u nedjelju trebalo da se približi olupini teretnog aviona "antonov An-12".

Kako je javila grčka državna televizija, očekuje se da će stručnjaci za vojsku i eksploziv, kao i eksperti grčke Komisije za atomsku energiju koristiti dron prije nego što se približe mjestu pada zbog moguće toksičnosti tereta.

"Avion se srušio oko dva kilometra (jednu milju) od naseljenog područja", rekao je za Otvorenu TV Filippos Anastasiadis, gradonačelnik obližnjeg grada Paggaio.

Ostaci aviona na mjestu pada u Grčkoj
Ostaci aviona na mjestu pada u Grčkoj

Lokalni zvaničnici rekli su da je sedam vatrogasnih vozila raspoređeno na mjestu nesreće, ali da nisu mogli da priđu zbog eksplozija koje su trajale.

Dva vatrogasca prebačena su u bolnicu rano u nedjelju usljed problema s disanjem zbog otrovnih isparenja.

Prema pisanju grčkih medija, teretni avion je tražio dozvolu za prinudno slijetanje na obližnji aerodrom Kavala, ali nije uspio da stigne do njega.

Kavala
Kavala

"Teret tretiramo kao opasan materijal", rekao je zvaničnik iz vatrogasne brigade, prenosi Reuters.

Policija je nakon pada aviona tražila od novinara na mjestu događaja da nose maske, dodaje se u izvještaju državne televizije.

"Morate otići zbog svoje sigurnosti. Postoje informacije da je letjelica nosila municiju", rekao je jedan vatrogasac novinarima mjestu događaja.

Jutro nakon pada ostaci aviona još su gorjeli
Jutro nakon pada ostaci aviona još su gorjeli

Izveštaji navode da je pilot uspio da obavijesti vlasti o problemu u jednom od motora aviona i dobio je odgovor da sleti na aerodrome u Solunu ili Kavali.

Nakon što se odlučio za Kavalu, avion se srušio oko 40 kilometara zapadno od tog aerodroma, saopštila je grčka uprava za civilno vazduhoplovstvo.

Pad aviona potvrdio je i Flightradar.24, sistem za praćenje aviona u stvarnom vremenu, koji je naveo da se "teretni avion Meridian An-12BK srušio u blizini Kavale u Grčkoj na putu iz Niša za Amman".

Video snimci koje su svjedoci podijelili na društvenim mrežama pokazuju kako je avion progutala ogromna vatrena lopta dok je padao na zemlju, javlja AFP.

U subotu uveče ljudi koji žive u radijusu od dva kilometra oko mjesta nesreće zamoljeni su da ostanu u svojim domovima i nose maske.

Svjedoci su rekli da je ljetelica bila u plamenu i da su čuli eksplozije.

Izvor: AP, Reuters

XS
SM
MD
LG