Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Lažnim vestima na lažne vesti u Ukrajini


Ukrajina je prva upozorila Fejsbuk da se ruske dezinformacije i izmišljene vesti šire društvenom mrežom 2015.

Jednog nedavnog popodneva u izbornom štabu za digitalnu kampanju ukrajinskog komičara i predsedničkog kandidata Volodimira Zelenskog, desetak mladih dobrovoljaca je sedelo pogleda prikovanih za kompjuterske ekrane. Njihov zadatak je bio dvostruk: da čiste sajtove društvenih medija od varljivih naloga i "lažnih vesti" o svom kandidatu dok pokušavaju da odbiju armiju botova koji šire negativne komentare na zvaničnim stranicama kampanje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

U politički nabijenoj atmosferi oko predsedničkih izbora do kojih je ostalo samo 12 dana, to je iscrpljujući zadatak bez kraja.

Pitajte samo 28-godišenjg Mihaila Fedorova, digitalnog stratega koji vodi domišljatu kampanju koja se nadovezuje na viralne postove samog Zelenskog.

"Svaki dan moramo da se borimo protiv velikog broja lažnjaka", rekao je za RSE između dve sesije svog tima za kampanju Zelenskog. Fedorov ima privatnu kampanju za oglašavanje na Fejsbuku i Instagramu.

Većina, dodao je, otkrivena je na Fejsbuku.

Predsednički kandidat Volodimir Zelenski: "Iskreno smo se smejali"
Predsednički kandidat Volodimir Zelenski: "Iskreno smo se smejali"

Kada štab pronađe lažnjake, koji krše pravila usluge Fejsbuka, Fedorovljev tim sledi isti proces prijavljivanja kao bilo ko od dve milijarde aktivnih korisnika najveće svetske društvene mreže. Oni prijavljuju uvredljive sadržaj jedan po jedan, pošto izborni štab nema direktnu vezu s Fejsbukovom šest meseci starom "Ratnom sobom".

To je tegoban proces koji može trajati nekoliko dana pre nego što se uklone uvredljivi nalozi, stranice ili postovi. Do tada je, objasnio je Fedorov, šteta možda već napravljena.

Ali 18. marta, Fedorov i drugi timovi ukrajinskog kandidata su dobili malu pomoć u svojoj borbi.

Novi zahtevi za transparentnost

Uvođenjem mere za suzbijanje "lažnih vesti", dezinformacija i intervencija sa strane uoči ključnih predsedničkih izbora - i da se izbegne situacija kao 2016. kada je Fejsbuk kritikovan što nije uspeo da zaustavi navodno rusko mešanje u predsedničke izbore u SAD - sponzori političkog oglašavanja u Ukrajini sada moraju da javno objave svoj identitet.

Mihail Fedorov i njegov tim za digitalnu kampanju predsedničkog kandidata Volodimira Zelenskog
Mihail Fedorov i njegov tim za digitalnu kampanju predsedničkog kandidata Volodimira Zelenskog

Slični zahtevi za transparentnost su nedavno uvedeni u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Brazilu, Indiji i Izraelu. Fejsbuk je saopštio da planira uvođenje tih pravila širom sveta do kraja juna.

Ta mera se dugo čekala u Ukrajini, koja je prva upozorila Fejsbuk da se ruske dezinformacije i izmišljene vesti šire društvenom mrežom 2015. da bi se posejao razdor i prikrila ruska vojna invazija.

Predsednik Petro Porošenko, koji se sada bori za reizbor, osnivaču Fejsbuka Marku Zakerbergu u maju 2015. uputio je čuvenu molbu u postu na Fejsbuku da otvori lokalnu kancelariju u Ukrajini s ljudima upoznatim s političkom situacijom i ruskim zloupotrebama platforme.

Zahtev je prikazan dva dana kasnije na sastanku u sedištu Fejsbuka u Silicijumskoj dolini i dočekan smehom.

Skoro četiri godine kasnije, nema Fejsbukove kancelarije u Ukrajini a pozicija u Varšavi menadžera za javnu politiku u Ukrajini i dalje nije popunjena, potvrdila je ta kompanija za RSE.

Poslednje istraživanje Rejting grupe (Rating Group) pokazuje da Zelenski vodi sa 24,7 odsto među Ukrajincima koji planiraju da glasu 31. marta, u prvom od dva moguća kruga, dok slede bivša premijerka Julija Timošenko sa 18,3 odsto i Porošenko sa 16,8 odsto. Nijedan od ostalih 36 kandidata nije prikupio više od 10,3 odsto.

"Jedan korak ovog procesa (transparentnosti) je da osoba koja daje oglas obezbedi identifikacione dokumente da potvrdi da jeste to što kaže da jeste", rekao je Jan Scegenji (Jan Sciegienny), šef korporativnih komunikacija Fejsbuka za centralnu i istočnu Evropu, u komentaru imejlom o novim pravilima.

Potvrda identiteta sastoji se od dvofaktorske autentifikacije, onda pružanja Fejsbuku na uvid identifikacionih dokumenata koje je izdala država, dva zvanična dokumenta ili notarizovanog formulara Fejsbuka. Procenjuje se da su za proces potrebna 48 do 72 sata.

Pored potvrde identiteta, politički oglašivači moraju označiti svoj oglas kao politički i obezbediti upozorenje "Platio..." što treba da odobri Fejsbuk. Autorizovane Fejsbuk stranice u Ukrajini takođe će prikazivati sve lokacije administratora stranice u odeljku "Informacije i oglasi".

Širok opseg rđavih aktera

Pored toga, Fejsbuk će sve političke oglase s upozorenjima, povezane s Ukrajinom, držati sedam godina u javnoj bazi podataka. Oglasi bez upozorenja takođe će biti u bazi podataka ako su prijavljeni i ako je za njih ustanovljeno da imaju politički sadržaj.

Zahtevi za transparentnost su usledili pošto je Fejsbuk najavio u januaru da će sprečiti da se izborni oglasi kupljeni van Ukrajine pojavljuju u toj zemlju uoči izbora

"Znamo da će širok opseg rđavih aktera (iz Rusije i drugde) nastojati da targetira velike javne događaje kao što su izbori", rekao je Scegenji o toj meri. "Naš cilj je da pomognemo u zaštiti izbora u Ukrajini i to delom uključuje odbranu od stranog mešanja i neprihvatanje izbornih oglasa sa stranih teritorija".

Neki Ukrajinci su pitali da li to znači da će Fejsbuk takođe zabraniti oglase s Krima, ukrajinskog crnomorskog poluostrva koje je anektirala Rusija pre pet godina, kao i s delova istočnih regiona Donjeck i Luganjsk koje kontrolišu separatisti koje podržava Rusija. Scegeniji je za RSE potvrdio da je to slučaj.

"Prema ukrajinskom zakonu, ti regioni su teritorije koje trenutno ne kontroliše ukrajinska vlada", rekao je Scegeniji.

Nedovoljno i kasno?

Dmitro Zolotuhin, zamenik ukrajinskog ministra za informacionu politiku, koji se sastao s predstavnicima Fejsbuka u Kijevu najmanje dva puta u proteklim mesecima, pohvalio je nova pravila oglašavanja i zahteve za transparentnost, rekavši RSE-u da označavaju veliki korak napred za Fejsbuk koji će informacije "u ovoj sferi učiniti mnogo jasnijim".

Ali pošto dolazi manje od dve nedelje pre prvog kruga glasanja, neki posmatrači kažu da je Fejsbukov potez nedovoljan i zakasnio, i tvrde da postoje jednostavni načini da se zaobiđu novi zahtevi.

Nina Jankovič (Nina Jankowicz), saradnica vašingtonskog Kenan instituta (Kennan Institute) Vilson centra (Wilson Center) s fokusom na ruske dezinformacije, upozorila je da u zemlji poput Ukrajine - s mnogim vezama s Rusijom - nova pravila oglašavanja i transparentnosti mogu "prilično lako biti zaobiđena".

"Bilo bi lako za laika, a kamoli za člana ruskih obaveštajnih službi, koji koriste rupe u geografskim ograničenjima i dalje kupuju oglase", rekla je ona RSE-u u januaru.

Ihor Razkladai, ukrajinski advokat u kijevskom Cetru za demokratiju i vladavinu prava koji pomaže sprovođenje obuke s Fejsbukom u Ukrajini, rekao je RSE-u da su istraživači s kojima je sarađivao već našli Fejsbuk naloge "s velikim brojem pratilaca" koji su "iznajmljeni za veliki novac".

Ako ih ne možeš pobediti, pridruži im se

Fedorov je pozdravio novu politiku Fejsbuka, ali je rekao da njegov tim ne može da računa samo na društvenu mrežu u borbu protiv lažnjaka i dezinformacija koji napadaju njihovog kandidata.

Prošle nedelje, uzevši stranicu od samog Zelenskog - koji je uradio kraudsorsing za svoju platformu i potencijalni kabinet - Fedorovljev tim je pokrenuo projekat kraudsorsinga za borbu protiv dezinformacije i lažnih naloga.

Projekat će ovako funkcionisati: kada se pojavi dezinformacija ili lažni nalog, chat bot (kompjuterski algoritam) osmišljen da prepoznaje ključne reči mobilizovaće pristalice na društvenim mrežama da "brane Zelenskog".

Prošlog meseca, Fedorovljev tim je pokrenuo nadmetanje da se "smisli najbolja laž" o Zelenskom i podeli na društvenim mrežama s haštagom #ZeFake.

U borbi protiv dezinformacija vatrom na vatru, Fedorov je rekao da se nadao da će "uništiti i omalovažiti" potencijalno štetne poruke koje se šire o njegovom kandidatu. On tvrdi da to već funkcioniše, mada je odbio da iznese detalje.

Sam kandidat je promovisao nadmetanje u video obraćanju objavljenom na društvenim medijima i izgleda da je zadovoljan rezultatom.

"Iskreno smo se smejali (na laži)", rekao je Zelenski pre nego što je pročitao neke od njih. "Zelenski je reptoid. Zelenski je ljubavnik Merkel... Zelenski je zapravo žena, štaviše, nelegitimna sestra od Timošenko koja joj se sveti".

Pobednik?

"Zelenski je pra-praunuk počasnog člana Rotšildovih."

XS
SM
MD
LG