Dostupni linkovi

Porošenko: Ukrajinske trupe napuštaju Debaljcevo


Iza separatističkih linija u Debaljcevu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:11 0:00

Iza separatističkih linija u Debaljcevu

Veći deo provladinih snaga se planski i organizovano povukao iz strateški važnog grada Debaljceva, potvrdio je predsednik Ukrajine Petro Porošenko. Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je pozvao pobunjenike da ukrajinskih vojnicima koji se predaju obezbede hranu i odeću.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini optužila je proruske separatiste za kršenje primirja opsadom Debaljceva, dodajući da će Brisel preduzeti “odgovarajuće mere”, ukoliko se borbe nastave.

“Jutros (18. februar) su ukrajinske oružane snage zajedno sa Nacionalnom gardom završile plansko i organizovano povlačenje jedinica iz Debaljceva. Možemo reći da se oko 80 odsto trupa povuklo. Očekujemo izlazak još dva konvoja”, kazao je Porošenko.

On je istakao da je u utorak uveče naredio povlačenje ukrajinskih snaga, nakon što su pobunjenici sprečili međunarodne posmatrače iz OEBS-a da uđu u grad.

Debaljcevo je važno železničko čvorište koje povezuje dva glavna separatistička uporišta - Donjeck i Lugansk i nekoliko sedmica je pod njihovom opsadom.

Govoreći na aerodromu u Kijevu, Porošenko je pohvalio ukrajinske snage koje su branile Debaljcevo, pokazujući svetu “pravo lice bandidata i separatista koje podržava Rusija”. Porošenko je kazao da odlazi na liniju fronta da sa “velikim pooštovanjem pružim ruku našim herojima.

Uprkos, kako je opisao, žestokim artiljerijskim napadima, povređeno je ne više od 30 ukrajinskih vojnika.

Separatisti su izjavili da se stotine ukrajinskih vojnika predaje. Ruska državna televizija prikazala je danas snimke nekoliko desetina ukrajinskih vojnika koje
pobunjenici sprovode jednim seoskim putem.

Sergej Lavrov

Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov je izjavio da “računa da će prevladati zdravi razum”, pozvavši istovremeno pobunjenike da ukrajinskih vojnicima koji se predaju obezbede hranu i odeću.

Lavrov tvrdi da se primirje svuda poštuje osim u Debaljcevu kao i da su proruske snage povlače teško naoružanje u područjima gde nema borbi, koje je prema sporazumu iz Minska trebalo da počne juče.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerini optužila je proruske separatiste za kršenje primirja opsadom Debaljceva, dodajući da će Brisel preduzeti “odgovarajuće mere”, ukoliko se borbe nastave.

“Separatisti moraju da prekinu sve vojne aktivnosti. Rusija i separatisti moraju da odmah u potpunosti primene sve odredbe sporazuma iz Minska, a u skladu i sa jučerašnjom Rezolucijom Saveta bezbednosti UN, počevši od primirja i povlačenja teškog naoružanja. EU je spremna da preduzme odgovarajuće poteze ukoliko se nastave borbe i ostali negativni trendovi kršenjem sporazuma iz Minska”.

Lideri Francuske, Nemačke, Ukrajine i Rusije razgovaraće telefonom u sredu popodne o ukrajinskoj krizi, izjavio je portparol francuske vlade Stefan L Fol.

Putin veruje u prekid vatre

Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je u utorak u Budimpešti proruske separatiste da dozvole ukrajinskim snagama bezbedan izlaz iz Debaljceva, a ukrajinske vlasti da ne sprečavaju svoje vojnike, da polože oružje.

On je rekao da veruje u sporazum o prekidu vatre.

"Više sam optimista nego pesimista. Dozvolite mi da naglasim da je tišnina duž manje više cele linije sukoba. Problem opkoljenih ukrajinskih snaga u Debaljcevu mora da se završi. Naš zajednički zadatak je da spasimo živote ljudi i da osiguramo da ovo ne pogorša odnose između zvaničnih vlasti u Kijevu i samoogranizovanih branitelja Donbasa."

Savet bezbednosti jednoglasno je usvojio rezoluciju o Ukrajini na predlog Rusije, u kojoj se ističe nezavisnost te zemlje i pozivaju sve strane umešane u sukob da poštuju sporazum o primirju.

SAD osudila kršenje prekida vatre

Američki potpredsednik Džozef Bajden je osudio nakon razgovora sa ukrajinskim predsednikom kršenje prekida vatre, okrivivši za to proruske snage, koje deluju u saradnji sa ruskim snagama, u i oko grada Debaljcevo. On je upozorio Moskvu da bi to moglo mnogo da je košta.

Nijedna strana nije počela sa dogovorenim povlačenjem teškog naoružanja što je trebalo da bude druga faza u sprovođenju sporazuma o prekidu vatre. Ruski predsednik izjavio je, bez navođenja konkretnih zemalja, da Zapad već snabdeva oružjem ukrajinske vladine snage.

"Prema našim informacijama, to oružje je već isporučeno i to nije ništa neobično. Uveren sam da kogod dostavljao oružje, broj žrtava može rasti, ali se ishod neće promeniti”, kazao je Putin.

SAD saopštile su da nije ni u interesu Ukrajine, niti sveta, da vodi "posredni" rat s Rusijom zbog istoka Ukrajine. "Naš stav ovde u administraciji, a ja bih se iznenadila da se neko s tim ne slaže, jeste da vođenje 'posrednog' rata s Rusijom nije ni interes Ukrajine, niti svetske zajednice", rekla je predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki.

Ukrajinska vlada zatražila je oštar odgovor Zapada protiv Rusije zbog prekršenog dogovora o prekidu vatre.

XS
SM
MD
LG