Dostupni linkovi

Ukrajinska kriza: Napad pobunjenika na aerodrom u Lugansku


Proruski separatista
Dan nakon što je novi ukrajinski predsednik Petro Porošenko položio zakletvu, proruski pobunjenici izveli su jedan od najžešćih napada na međunarodni aerodrom u Lugansku, na istoku Ukrajine, rekao je u nedelju neimenovani vojni izvor. Nakon zahteva Evropske komisije, bugarska Vlada obustavila radove na Južnom toku.

Dan nakon što je novi ukrajinski predsednik položio zakletvu, proruski pobunjenici izveli su jedan od najžešćih napada na međunarodni aerodrom u Lugansku, na istoku Ukrajine, rekao je u nedelju neimenovani vojni izvor. U napadu koji se dogodio u noći između subote i nedelje nije bilo povređenih, dodaje izvor.

“Jasno je da su pobunjenici pokušali da unište zgradu u kojoj se čuvaju energetske rezerve za aerodrom”, rekao je izvor, inače jedan od ukrajinskih padobranaca koji obezbeđuje aerodrom, za AFP.

“Ovo je prvi napad takve vrste. Do sada smo imali samo nekoliko okršaja”, rekao je vojnik koji se predstavio kao Sergej.

Proruski separatisti proglasili su nezavisnost “Narodne Republike Lugansk” u maju, otprilike u isto vreme kada je i “Narodna Republika Donjeck” proglasila otcepljenje od Ukrajine.

Nemački ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer rekao je da jedino “suštinskim” razgovori između Moskve i Kijeva mogu da ublaže krizu u Ukrajini.

Štajnmajer je u nedelju rekao nemačkom listu “Tagesspiegel” da nekoliko događaja budi nadu , poput rezultata predsedničkih izbora u Ukrajini i prvog sastanka ruskog i ukrajinskog predsednika u Parizu.

“Ali pravi napredak se može postići jedino suštinskim razgovorima između Moskve i Kijeva”, rekao je Štajnmajer.

On je dodao da će to naglasiti i kada se bude susreo sa poljskim i ruskim šefovima diplomatije, Radoslavom Sikorskim i Sergejem Lavrovim u Sankt Peterburgu 10. juna.

Štajnmajer je apelovao na ukrajinsku Vladu da održava “osećaj za proporciju” u vojnim operacijama protiv pobunjenika.

Bugarska je obustavila radove na projektu Južni tok, saopštio je u nedelju bugarski premijer Plamen Orešarski, nakon susreta sa grupom američkih senatora.

"Primili smo zahtev od Evropske komisije (EK), nakon čega sam naložio suspendovanje radova. Dalje aktivnosti će biti jasnije nakon dodatnih konsultacija s Briselom", izjavio je Orešarski.

EU je u sredu zatražila od Bugarske da obustavi realizaciju Južnog toka. Predstavnica EK za energetiku Sabina Berger navela je tom prilikom dva pravna razloga za takav korak. Jedan je zahtev EK za usaglašavanje bilateralnih vladinih sporazuma za izgradnju Južnog toka sa normama Trećeg energetskog paketa.

Pored toga, Brisel je osumnjičio Bugarsku za narušavanje evropskih pravila prilikom raspisivanje tendera za izgradnju infrastrukturnih projekata i davanja privilegija ruskim i bugarskim kompanijama.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG