Dostupni linkovi

Ukrajinka postala simbol Francuske


Ina Ševčenko
Ina Ševčenko
Claire Bigg (priredila Mirjana Rakela)

Ukrajinska feministička aktivistica je postala Marijana, novo zaštitno lice popularne nacionalne ikone u Francuskoj. Ina Ševčenko, čelnica pokreta Femen – najpoznatijeg po svojim topless prosvjedima - sada se nalazi na francuskim poštanskim markama. Ševčenko je dobila politički azil u Francuskoj prošlog tjedna jer se svojim djelovanjem „zamjerila“ ukrajinskim vlastima.

Francuski predsjednik Francois Hollande je izabrao kontroverznu ukrajinsku feministicu za novu inkarnaciju Marijane, jedne od francuskih nacionalnih simbola, što je odmah izazvalo različite i sasvim oprečne reakcije.

Hollande je 14. jula na Dan Bastille, najpopularnijeg nacionalnog praznika – predstavio novu Marijanu.

Ina je tako posala prva strankinja koja simobliziria francusku junakinju.

Jedan od autora nove Marijane, francuski umjetnik i aktivist za prava LGBT Oliver Ciappa, potvrdio je na Twitteru da mu je inspiracija bila 23-godišnja Ševčenko.

Prema autoru Ciappiu i njegovom suradniku Davidu Kavenu, dizajn marke je "međunarodni i bezvremenski" te spaja elemente renesansne umjetnosti, francuskog i japanskog stripa, te američke animacije iz 1950.

Žiri, u kojem su bila i školska djeca, projekt je izabrao među 15 prijedloga. Sam Hoollande je izjavio da marka simbolizira njegovu predanost mladima:

"Odlučio sam da nova marka ima lice mladosti, da bude rad mladih i da ona bude njihov izbor“.

Provokativne kritike i neodobravanja

Marijana je postala simbol Francuske republike nedugo nakon revolucije 1789.

Njezin profil nalazi se na francuskom službenom logu, euru, poštanskim markama, a kip Marijane krasi državne institucije širom Francuske.

Prema tradiciji koja datira iz 1944, svaki novi francuski predsjednik bira lik koji će predstavljati Marijanu na marki.
Ina Ševčenko na protestima u Parizu, 4. april 2013.
Ina Ševčenko na protestima u Parizu, 4. april 2013.

Ranije su to bile glumice i pjevačice poput Brigitte Bardot, Mireille Mathieu, i Catherine Deneuve.

Ševčenko je rekla da je zahvalna na ukazanoj časti, koju je dobila samo tjedan dana nakon što joj je odobren politički azil u Francuskoj.

Ukrajinske vlasti namjeravale su je uhapsiti nakon što je s motornom pilom razrezala križ u samom centru Kijeva u znak podrške sa zatvorenim članicama punk grupe Pussy Riot.

Ševčenko je za Radio Slobodna Evropa izjavila kako je iznenađena, ali i počašćena, te primjetila kako će sada “kada neki homofob, fašist ili ekstremist u Francuskoj odluči poslati pismo poštom, morati i liznuti pripadnicu Femena u stražnjicu."

Dodala je kako francuska prijateljska gesta neće odvratiti skupinu od novih protesta.

"Francuska je primila Femen, postali smo ovdje dobrodošli, ali u stvarnosti, još uvijek postoje mnogi neprijatelji prava žena i ženske slobode, čak i u suvremenoj Francuskoj. Zahvalne smo ovoj zemlji, ali to ne znači da ćemo okončati naše aktivnosti ovdje", kazala je.

Njihove provokativne kritike izazvale su i neodobravanje postupka predsjednika Hollanda. Umjetnik Ciappa kaže da je primio lavinu kritika na Twitteru i Facebooku.

Vjerske grupe i protivnici gay braka su osobito uznemireni novom markom.

Jedan kritičar je napisao da se Olivier Ciappa trebao više informirati o skupini Femen prije nego što je izradio marku s važnim francuskim simbolom.

"Dakle marka s likom Marijane koja je pripadnica Femena", piše u jednom komentaru, "najbolja je ilustracija sekularizma socijalističkih boja: uvredljiva i netolerantna".

Nova marka počinje se prodavati u utorak, 16. jula.
XS
SM
MD
LG