Dostupni linkovi

Nestao ukrajinski novinar, poznati po kritiziranju vlasti


Vasyl Klymentyev, arhiv
Vasyl Klymentyev zadnji put je viđen prošli tjedan kada se sastao s kolegom da bi razgovarao o članku u kojem piše o lokalnom tužiocu i poreznom službeniku.

Urednik tjednika „Novi stil“ u gradu Kharkivu, na istoku Ukrajine, poznat je po svojim kritičkim tekstovima o vlastima. Policija sumnja da bi mogao biti ubijen.

Klymentyejev zamjenik Petro Matviyenko ukrajinskom servisu našeg radija je kazao da se zadnji put s Vasylom susreo 11. augusta kako bi razgovarali o fotografijama zgrada u vlasništvu šefa Poreznog ureda Stanislava Denisyuka.

Svjedoci tvrde da je istoga dana, nešto kasnije, viđen kako ulazi u BMW s nepoznatim muškarcem. Istraga je u toku i postoji sumnja da se radi o ubojstvu s predomišljajem.

Slučaj je ponovno otvorio pitanje slobode medija u Ukrajini nakon što je za predsjednika države, početkom godine, izabran proruski orjentirani Viktor Yanukovich.

Opozicija ističe da je gušenje slobode medija dio šire politike kojom se želi spriječiti bilo kakva kritika vlasti.

Prosvjed novinara


Viktor Yanukovych, srpanj 2010
U subotu, 21., augusta novinari u Kijevu namjeravaju protestirati zbog odluke vlade da oduzme licencu za emitiranje nekim tv stanicima, između kojih su Kanal 5 i Tvi. Analitičari smatraju da su ove stanice još jedina dva preostala nezavisna medija u Ukrajini.

Na odluku se se žalili, i sud bi o žalbi trebao odlučivati idući tjedan.

Direktor Tvi Mykola Knyazhtynski našem je radio rekao da je poslao pismo predsjedniku Yanukovichu u kojem protestirao zbog gušenja slobode govora u Ukrajini.

Yanukovich je sve optužbe odbacio i zapitao novinare na konferenciji za novinare:

„Recite mi tko vas spriječava da pišete istinu. Kažite mi njihova imena. Do sada nisam dobio konkretan odgovor.“


No, novinarska udruženja počela su otvoreno kritizirati Yanukovicha. Međunarodni press institut u Beču objavio je prošli tjedan otvoreno pismo u kojem traže od ukrajinskog predsjednika da poštuje slobodu medija, naglašavajući da „politika nekažnjavanja“ otvara prostor za sve češće napade na novinare.

Predstavnici Vijeća Evrope također su izrazili zabrinutost zbog cenzure u ukrajinskim medijima i sve brojnijih napada na novinare. Ukrajinski predsjednik ipak je u petak izjavio da je naredio opsežnu istragu oko nestaloga novinara.

Knyahtynsky kaže da je u svom pismu upozorio Yanukovicha i na ponašanje ljudi povezanih s njegovim uredom.

„Oni utječu na sudove, koriste specijalne službe kako bi prijetili novinarima. Pokušavaju monopolizirati vlast i pretvoriti Ukrajinu u autoritarnu državu. Analitičari upozoravaju da vlada na meti ima i novinare, ali i male i srednje poduzetnike koji se smatraju ključnim za finanacijsku podršku opoziciji. Vlada namjerava kontrolirati i pravosuđe a što joj je omogućeno time što predsjednik ima pravo imenovati i smjenjivati suce", kaže Knyahtynsky.
XS
SM
MD
LG