Dostupni linkovi

Šef UN pozvao na veće napore oko izvoza hrane


Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u Odesi, 19. avgust 2021.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš u Odesi, 19. avgust 2021.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš izjavio je tokom posete ukrajinskoj crnomorskoj luci Odesa da i dalje ima mnogo da se uradi kako bi se obezbedio globalni pristup ukrajinskom žitu i ruskoj hrani i đubrivu.

"Vreme je za masovnu i velikodušnu podršku kako bi zemlje u razvoju mogle da kupuju hranu iz ove i drugih luka", rekao je on Gutereš u Odesi 19. avgusta.

On je pohvalio sporazum između Ukrajine i Rusije uz posredovanje Ujednjenih nacija koji je otvorio ukrajinske crnomorske luke i omogućio da prve pošiljke ukrajinskog žita napuste zemlju posle ruske invazije u februaru.

"Ali predstoji još dug put na mnogim frontovima", rekao je on.

Oko 25 brodova sa 630.000 tona poljoprivrednih proizvoda već je otpremljeno iz ukrajinskih luka otkako je dogovor postignut 22. jula.

Još 10 teretnih brodova ukrcava se žitom u crnomorskim lukama, rekao je 19. avgusta ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksandr Kubrakov.

Gutereš se 18. avgusta u Lvivu sastao sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom kako bi razgovarali o načinima povećanja izvoza.

Zašto neće biti lako da se obnove ukrajinske pošiljke žitarica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:01 0:00

Pre sporazuma, izvoz iz Ukrajine, vodećeg svetskog proizvođača žitarica, bio je zaustavljen ruskom pomorskom blokadom i ukrajinskim miniranjem luka.

Zaustavljanje isporuka žitarica doprinelo je skoku globalnih cena hrane i izazvalo zabrinutost zbog nadolazeće gladi u afričkim i bliskoistočnim zemljama.

XS
SM
MD
LG