Dostupni linkovi

Ukrajinski predsjednik pozvao na mobilizaciju rezervista


Ukrajinski predsjednik sa liderima parlamentarnih frakcija i grupa u Kijevu, Ukrajina, 22. februara 2022.
Ukrajinski predsjednik sa liderima parlamentarnih frakcija i grupa u Kijevu, Ukrajina, 22. februara 2022.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski(Volodymyr Zelenskiy) rekao je u utorak da uvodi regrutaciju rezervista na poseban period, ali je isključio opštu mobilizaciju nakon što je Rusija objavila da prebacuje trupe u istočnu Ukrajinu, piše Reuters.

Jedna od najgorih bezbednosnih kriza u Evropi u poslednjih nekoliko decenija odvijala se nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin priznao dvije oblasti istočne Ukrajine kao nezavisne. Obje se graniče sa Rusijom i od 2014. godine su pod kontrolom boraca koje podržava Rusija.

Ukrajina je optužila Rusiju da ruši mirovne pregovore o okončanju osmogodišnjeg sukoba u istočnoj Ukrajini i oduprla se zahtjevima Moskve da odustane od svoje ambicije da se pridruži NATO savezu.

U televizijskom obraćanju Zelenski je rekao da još uvijek traži diplomatske načine za izlazak iz krize i pozdravio spremnost Turske da učestvuje u multilateralnim pregovorima, ali je rekao da Ukrajina neće ustupiti nikakvu teritoriju Rusiji.

Obraćajući se svojoj zemlji nakon međustranačkog sastanka u parlamentu, Zelenski je najavio program "ekonomskog patriotizma" koji je uključivao podsticanje lokalne proizvodnje i smanjenje poreza na dodatu vrijednost na benzin.

"Danas nema potrebe za opštom mobilizacijom. Moramo brzo popuniti ukrajinsku vojsku i druge vojne formacije", rekao je on.

"Kao vrhovni komandant Oružanih snaga Ukrajine, izdao sam dekret o regrutaciji rezervista u posebnom periodu", rekao je predsjednik Ukrajine.

"Moramo povećati spremnost ukrajinske vojske za sve moguće promjene u operativnoj situaciji", dodao je.

Zelenski je javno kritizirao strane ambasade i ukrajinske biznismene što su napustili Ukrajinu gdje jesu: "Svi oni moraju ostati u Ukrajini. Njihova preduzeća se nalaze na ukrajinskom tlu, koje štiti naša vojska".

Ukrajina i zapadne zemlje dugo su optuživale Rusiju da je potaknula sukob u istočnoj Ukrajini i poslala trupe i teško oružje da podrže separatiste od 2014.

Moskva je to uvijek poricala i zahtijevala od Kijeva da vodi direktne razgovore sa separatističkim liderima čiji legitimitet Ukrajina ne priznaje.

"Ruska Federacija je jučer priznala nezavisnost kvazi entiteta na privremeno okupiranim teritorijama Ukrajine", rekao je Zelenski.

"Danas je ratifikovala takozvane 'sporazume' i dala dozvolu predsedniku Rusije da koristi oružane snage u inostranstvu. To je u Donbasu. Na teritoriji Ukrajine. 'Mi nismo tamo' zvaničnik je zamijenio u 'još smo tu'."

Je li rat između Rusije i Ukrajine neizbježan?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:09 0:00

XS
SM
MD
LG