Dostupni linkovi

Veliki dio Ukrajine bez struje nakon masivnog ruskog napada


Trolejbus gori na rampi hidroelektrane Dnjepar nakon ruskih napada 22. marta 2024.
Trolejbus gori na rampi hidroelektrane Dnjepar nakon ruskih napada 22. marta 2024.

Mnogi dijelovi Ukrajine ostali su bez struje nakon što je Rusija u petak izvela masivni val napada na energetsku infrastrukturu Ukrajine, ubivši najmanje četiri osobe, pogodivši najveću branu u zemlji i privremeno prekinuvši dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da je u napadu upotrijebljeno 150 dronova i projektila i ponovo apelovao na saveznike Ukrajine da ubrzaju isporuku kritično potrebne municije i sistema naoružanja, prenio je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

Južna regija Zaporižja, gdje su poginule najmanje tri osobe, najviše je pogođena ruskim napadom.

Ruski projektili pogodili najveću ukrajinsku branu u Zaporožju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00

Ukrajinska državna hidroenergetska kompanija Ukrhidroenerho saopštila je da je brana hidroelektrane DniproHES na Dnjepru u Zaporižju pogođena s dvije ruske rakete koje su oštetile HE-2, jednu od dvije elektrane, iako nema neposredne opasnosti od proboja.

Međutim, Ihor Sirota, direktor nacionalnog mrežnog operatera Ukrenerho, rekao je za RSE da trenutno nije poznato da li bi HE-2 mogla biti popravljena.

Saobraćaj preko brane je obustavljen nakon što je projektil pogodio trolejbus koji je prevozio putnike.

"Rusija je ove noći lansirala preko 60 'Šahed' dronova i skoro 90 projektila različitih tipova na Ukrajinu", napisao je Zelenski na mreži X.

"Svijet što je jasnije moguće vidi ciljeve ruskih terorista: elektrane i vodovi za opskrbu energijom, branu hidroelektrane, obične stambene zgrade, pa čak i trolejbus", napisao je Zelenski.

Ukrajinska energetska kompanija Enerhoatom kasnije je saopštila da je popravila dalekovod u nuklearnoj elektrani Zaporižja koju je okupirala Rusija, najvećoj u Evropi.

"Trenutno je privremeno okupirana NE Zaporižja povezana sa jedinstvenim energetskim sistemom Ukrajine sa dva dalekovoda, zahvaljujući kojima se zadovoljavaju sopstvene potrebe elektrane", napisao je državni nuklearno-energetski operater na Telegramu.

Ruski napadi na energetsku infrastrukturu u blizini nuklearne elektrane
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Osim Zaporižja, napadi su prijavljeni i u oblastima Harkiv, Dnjepropetrovsk, Vinica, Hmeljnicki, Krivi Rih, Ivano-Frankivsk, Poltava, Odesa i Lavov.

Harkiv, drugi po veličini grad u Ukrajini, ostao je potpuno bez struje uslijed intenzivnih ruskih udara koji su također uzrokovali nestašicu vode.

"Okupatori su izveli više od 15 udara na energetske objekte. Grad je praktično potpuno bez svjetla", napisao je na Telegramu Oleh Sinjehubov, načelnik regionalne vojne administracije Harkiva.

U Odeskoj oblasti više od 50.000 domaćinstava ostalo je bez struje, saopštili su regionalni zvaničnici. Odesa, najveća ukrajinska crnomorska luka, posljednjih mjeseci često je bila meta napada Rusije.

U oblasti Hmeljnicki, lokalna uprava je izvijestila da je jedna osoba ubijena, a nekoliko ranjeno tokom ruskih udara, ne navodeći detalje.

Ministar energetike Herman Haluščenko nazvao je to "najvećim napadom na ukrajinsku energetsku industriju u posljednje vrijeme".

Uprkos velikoj šteti, premijer Denis Šmihal rekao je da je situacija i dalje pod kontrolom i da nema potrebe za isključenjem struje u cijeloj zemlji.

"U nekim područjima postoje problemi sa snabdijevanjem električnom energijom, ali generalno, situacija u energetskom sektoru je pod kontrolom, nema potrebe za nestankom struje u cijeloj zemlji", napisao je Šmihal na Telegramu.

Energetska kompanija Ukrenerho je također navela da dobija hitnu pomoć od svojih susjeda iz Evropske unije Poljske, Rumunije i Slovačke. Ukrajina je povezala svoju električnu mrežu sa mrežom EU u martu 2022., ubrzo nakon početka ruske invazije.

Ukrajinske vazdušne snage saopštile su da je protivvazdušna odbrana oborila 92 od 151 projektila i dronova koje je Rusija ispalila na Ukrajinu u noćnom napadu.

"Ruski projektili nemaju kašnjenja, za razliku od paketa pomoći Ukrajini. Dronovi 'Šahed' nisu neodlučni, za razliku od nekih političara. Ključno je razumjeti cijenu kašnjenja i odgođenih odluka", napisao je Zelenski, apelirajući na Zapad da učini više za njegovu zemlju.

"Naši partneri tačno znaju šta je potrebno. Definitivno nas mogu podržati. To su neophodne odluke. Život se mora zaštititi od ovih divljaka iz Moskve", dodao je predsjednik Ukrajine.

Zelenski je uputio tu poruku dok su čelnici EU na samitu u Briselu razgovarali o načinima za ubrzavanje isporuke municije i oružja za ukrajinske snage koje se muče da spreče sve intenzivnije napade brojnijih i bolje opremljenih ruskih trupa.

Paket vojne pomoći od kritične vrijednosti od 60 milijardi dolara iz Sjedinjenih Država, glavnog pobornika Ukrajine, ostaje zaglavljen u Predstavničkom domu zbog protivljenja republikanaca, što je navelo Kijev da se više oslanja na pomoć evropskih saveznika.

XS
SM
MD
LG