Dostupni linkovi

Kijev odahnuo nakon odluke MMF-a, na istoku i rublja zvanična valuta


Kijev
Kijev

Ukrajinska ministrica financija Natalija Jaresko najavila je za petak nove razgovore s kreditorima radi restruktuiranja duga zemlje. Nakon odluke Međunarodnog monetarnog fonda da odobri Ukrajini četvorogodišnje produženje aranžmana vrijednog 17,5 milijardi dolara, čiji cilj je da se zemlja izvuče sa ivice ekonomske provalije, službeni Kijev je odahnuo.

Rusiji je poručeno da su joj bili uzaludni napori da uvjeri svijet kako Ukrajina ne provodi reforme, jer u suprotonom MMF ne bi donio pozitivnu odluku.

Direktorica MMF Christine Legarde je istaknula kako se nada da će ova financijska injekcija pomoći Ukrajini da se stabilizira, pod uvjetom da se održi prekid vatre i poštuje sporazum iz Minska.

U četvrtak ujutro, međutim, iz separatističkih regija stigla je vijest koja se tiče nacionalne valute.

U susretu s ruskim novinarima poručeno je da će se ubuduće na istoku zemlje, i to od 15. marta, upotrebljavati ukrajinska hrivnja, ali i ruska rublja.

Ministar financija samoproglašene Republike Luganjsk Jevgenij Maniulov je to ovako pojasnio:

„Ukrajina nam je nametnula ekonomsku blokadu, ne može se poslovati, ljudi ne mogu prelazati granicu između Ukrajine i Republike Luganjsk, tako da je normalno da hrivnja za nas više nije aktualna“, poručio je Maniulov.

Istovremeno, Međunarodna zajednica koristi svaku priliku kako bi suprostavljene strane uvjerila u značaj primirja.

Njemački šef diplomacije Frank Walter Steinmeir nakon susreta sa kolegom Johnom Kerryem u Washingtonu je kazao da sporazum iz Minska možda nije perfektan, ali je doveo do smanjena nasilja.

"Daleko smo", rekao je", "od toga da možemo reći da smo zadovoljni s onim što smo do sada uspjeli postići".

Moramo nastaviti s pritiskom na sukobljene strane. Uoči puta u Washington imao sam priliku telefonski razgovarati sa Sergejom Lavrovim i ponovio sam koliko je važno da se poštuje prekid vatre, kako bi se mogao pripremiti teren za politički dogovor“, naveo je Steinmeir.

Rusija negira uključenost u ukrajinsku krizu. No, vojne vježbe ruske vojske odvijaju se i na ukrajinskom poluotoku Krim kojeg je Moskva anektirala prije godinu dana.

XS
SM
MD
LG