Dostupni linkovi

Ukrajina zabranjuje vjerske organizacije povezane s Rusijom


Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se donosi odluka o uvođenju sankcija protiv predstavnika vjerskih organizacija povezanih s Rusijom, fotografija od 30. novembra 2022.
Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se donosi odluka o uvođenju sankcija protiv predstavnika vjerskih organizacija povezanih s Rusijom, fotografija od 30. novembra 2022.

Ukrajina je zabranila aktivnosti vjerskih organizacija "povezanih s centrima utjecaja" u Rusiji i saopćila da će ispitati veze između Ukrajinske i Ruske pravoslavne crkve, javio je AP.

Predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret kojim se donosi odluka o uvođenju sankcija protiv predstavnika vjerskih organizacija povezanih s Rusijom, koja je počela invaziju na Ukrajinu prije više od devet mjeseci.

Dekretom je dodatno predviđeno ispitivanje rada Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, jednog od dva pravoslavna tijela u Ukrajini, nakon raskola koji je 2019. rezultirao uspostavom ukrajinske crkve neovisne o ruskoj crkvi.

Ukrajinski dužnosnici sumnjaju da Ukrajinska pravoslavna crkva promiče proruske stavove i da neki svećenici možda aktivno sarađuju s Rusijom.

Moskovski patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, opravdao je ruski rat u Ukrajini kao dio "metafizičke borbe za sprječavanje liberalnog ideološkog zadiranja sa Zapada".

U svom video obraćanju u četvrtak, Zelenski je rekao da će korištenje kijevskog samostanskog kompleksa Pečersk Lavre - mjesta svjetske baštine UNESCO-a koje se cijeni kao kolijevka pravoslavnog monaštva u regiji - također biti pod daljnjim nadzorom.

Pripadnici Službe sigurnosti Ukrajine, Nacionalne garde i policije pretražili su samostan prošle sedmice nakon što je svećenik tokom službe pozitivno govorio o Rusiji.

Služba sigurnosti saopćila je da su njeni agenti pretražili ukupno više od 350 crkvenih zgrada, uključujući još jedan samostan i biskupiju u regiji Rivne, 240 kilometara zapadno od Kijeva.

Sigurnosna agencija, koja je poznata pod ukrajinskom akronimom SBU, rekla je da je pretragom pronađena "proruska literatura, koja se koristi tokom studija u sjemeništima i crkvenim školama, uključujući za propagandu 'ruskog svijeta'".

Više od 50 ljudi podvrgnut je detaljnim "kontraobavještajnim razgovorima, uključujući korištenje poligrafa", kao dio istrage, saopćila je agencija.

Pravoslavci su najveća vjerska skupina u Ukrajini.

Ali oni su podijeljeni duž linija koje odražavaju političke napetosti oko ukrajinske odbrane svoje nezavisnosti i njene zapadnjačke orijentacije, usred kontinuiranog ruskog zahtjeva za političkom i duhovnom hegemonijom u regiji - koncept koji se ponekad naziva "ruski svijet".

XS
SM
MD
LG