Dostupni linkovi

Ukrajini 270 miliona dolara vojne pomoći od SAD-a, još četiri HIMARS-a


Ukrajina je rekla da je HIMARS koji je do sada poslat napravio veliku razliku za ukrajinske trupe u suprotstavljanju ruskim snagama.

Sjedinjene Američke Države potpisale su još 270 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući još četiri visokomobilna artiljerijska raketna sistema (HIMARS), čime je broj poslanih porastao na 20.

Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby najavio je pomoć 22. jula, rekavši da je Rusija "pokrenula smrtonosne udare širom zemlje, ciljajući u tržne centre, stambene zgrade, ubijajući nevine ukrajinske civile".

Rekao je da je, suočen s ovim "zvjerstvima", američki predsjednik Joe Biden "jasno stavio do znanja da ćemo nastaviti da podržavamo vladu Ukrajine i njen narod koliko god bude potrebno".

Ukrajina je rekla da je HIMARS koji je do sada poslat napravio veliku razliku za ukrajinske trupe u suprotstavljanju ruskim snagama.

'Ovde je bio pakao': Efekti američkih raketnih sistema HIMARS u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:24 0:00

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov ranije ove sedmice izrazio je nadu da će Sjedinjene Države obezbijediti čak 100 HIMARS-a, rekavši da bi mogle preokrenuti tok protiv Rusije.

Sistemi mogu precizno gađati ciljeve sa udaljenosti do 80 kilometara.

Kirby je rekao da će nova pomoć uključivati i 500 prijenosnih dronova koji detoniraju na svoje mete i 36.000 metaka artiljerijske municije.

Veliki dio pomoći dolazi iz paketa od 40 milijardi dolara za Ukrajinu koji je Kongres odobrio u maju.
Na osnovu izvještavanja AFP-a i Reutersa

XS
SM
MD
LG