Dostupni linkovi

Kritike za seksizam ukrajinskog ministarstva odbrane zbog kadetkinji u štiklama


Fotografija ukrajinskog Ministarstva odbrane koja prikazuje ukrajinske vojnikinje s visokim potpeticama na probi vojne parade u Kijevu.
Fotografija ukrajinskog Ministarstva odbrane koja prikazuje ukrajinske vojnikinje s visokim potpeticama na probi vojne parade u Kijevu.

Ukrajinsko Ministarstvo odbrane naišlo je na kritike pošto su vojnikinje marširale u visokim potpeticama tokom proba za paradu sledećeg meseca povodom obeležavanja 30 godina nezavisnosti posle raspada Sovjetskog Saveza, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Kontroverza je izbila nakon što su žene vežbale za paradu prošle nedelje u Kijevu, obučene u borbene uniforme i s crnim lakiranim cipelama sa srednje visokim blok potpeticama.

Cipele su izazvale bujicu kritika na društvenim mrežama i u parlamentu 2. jula i dovele do optužbi da su vojnikinje seksualizovane.

Kadetkinje s Vojnog instituta Kijevskog nacionalnog univerziteta Taras Ševčenko pripremaju se za defile na paradi 24. avgusta.

Na internet stranici Ministarstva odbrane 1. jula objavljene su fotografije kadetkinja u visokim potpeticama dok marširaju u formaciji.

"Danas je prvi put obuka bila u cipelama s potpeticama", navelo je Ministarstvo odbrane reči kadetkinje Ivane Medvid.

"Nešto je teže nego u vojničkim čizmama, ali pokušavamo", dodala je Medvid.

Desetine kritičkih komentara objavljene su na Fejsbuku (Facebook), uključujući optužbe za "seksizam i mizoginiju", kao i za prezir prema ženama među čelnicima Ministarstva odbrane.

Nekoliko ukrajinskih poslanica donela je u parlament cipele s visokim potpeticama, pozivajući ministra odbrane da ih nosi na paradi.

"Teško je zamisliti idiotskiju i štetniju ideju", rekla je Ina Sovsun iz partije Golos. Ona je rekla da žene u ukrajinskoj vojsci – poput muškaraca – rizikuju svoje živote i da "ne zaslužuju da se izrugaju".

Potpredsednica parlamenta Olena Kondratjuk rekla je da bi vlasti trebalo da se javno izvine zbog "ponižavanja" žena i sprovedu istragu kako bi se ustanovilo ko je doneo odluku o cipelama.

Ona je tokom sata za pitanja vladi u parlamentu pitala ministra odbrane Andrija Tarana da li je izbor cipela način na koji se ministarstvo približava standardima NATO-a, prenela je ukrajinska služba RSE-a.

Kondratjuk je rekla da je na istoku Ukrajine više od 13.500 žena učestvovalo u borbama sa separatistima koje podržava Rusija, u sukobu u kojem je od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Ukupno, više od 31.000 žena sada služi u ukrajinskim oružanim snagama, uključujući više od 4.000 oficirki.

Pres služba ukrajinskih oružanih snaga navela je za ukrajinsku službu RSE-a da su cipele s visokim potpeticama odabrane za vojnikinje prema naredbi ministra odbrane.

Taran je 2. jula najavio da će kadetkinje na paradi nositi drugačiju uniformu, uključujući drugu vrstu cipela.

Marina Bardina, poslanica partije Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog, rekla je da će cipele na paradi "biti drugačije".

Ona je rekla da se ministarstvo prihvatilo da sarađuje na uspostavljanju ravnopravnosti u oružanim snagama i podršci ženama u službi, kao i da su već predstavljen zakon u tu svrhu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG