Dostupni linkovi

RFE/RL poziva Ukrajinu da ispita ko stoji iza navodnog nadzora komentatora Portnikova


Ukrajinski novinar i saradnik RFE/RL Vitalij Portnikov
Ukrajinski novinar i saradnik RFE/RL Vitalij Portnikov

Predsjednik RFE/RL Jamie Fly pozvao je na temeljnu i transparentnu istragu nakon otkrića prislušnog uređaja u stanu u kojem je živio politički komentator ukrajinske službe u regiji Lviv u Ukrajini.

Istaknuti ukrajinski novinar i dugogodišnji saradnik ukrajinske službe RFE/RL Vitalij Portnikov podnio je prijavu ukrajinskoj službi bezbjednosti (SBU) nakon što je 10. augusta otkrio napravu u svom stanu za iznajmljivanje.

Agenti SBU pregledali su Portnikovov stan i uklonili opremu.

Kažu da još uvijek rade na utvrđivanju mogućnosti uređaja i kako je do toga došlo.

"Pozivamo ukrajinske vlasti da istraže moguće praćenje Vitalija Portnikova temeljito i transparentno", rekao je Fly, predsjednik i izvršni direktor emitera koji finansira američki Kongres, u izjavi od 15. augusta.

"Slobodna štampa znači slobodu od uznemiravanja i zastrašivanja. Važno je da demokratske vlade osiguraju da novinari ne budu meta za svoj rad, čak ni u vrijeme rata".

Ukrajina je u jeku sveopšteg rata protiv ruskih snaga koje su napale 24. februara, kada je ruski predsjednik Vladimir Putin udvostručio osmogodišnji sukob koji je počeo aneksijom Krima i podrškom separatistima u istočnoj Ukrajini u 2014.

Putin i njegove vlasti poveli su intenzivan obračun protiv neslaganja i kritike rata koji Kremlj naziva "specijalnom vojnom operacijom", uključujući bitku za globalno mišljenje.

Kijev je također mobilizirao svoje obavještajne resurse za borbu protiv, kako kaže, "hibridnog ratovanja" Rusa.

XS
SM
MD
LG