Dostupni linkovi

Ozloglašeni bivši upravnik zatvora u Donbasu dve godine mirno živeo u Kijevu


Bivši upravnik zatvora na teritoriji pod kontrolom separatista u Donjecku Denis Kulikovski na ukrajinskom sudu, 10. novembar 2021.

Kada je ozloglašeni upravnik zatvora pod kontrolom snaga koje na istoku Ukrajine podržava Rusija na sudskom saslušanju u novembru rekao da duže od dve godine živi u Kijevu, mnogi su bili šokirani, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Denis Kulikovski ukrajinskoj javnosti postao je poznat u decembru 2019. kada su, posle razmene zatvorenika, oslobođeni iz zatvora u Donbasu koji drže separatisti, progovorili o brutalnostima krupnog čoveka koji je nadgledao Izolaciju, improvizovani zatvor u nekadašnjoj sovjetskoj fabrici u Donjecku, glavnog gradu tog regiona.

Nekadašnji ukrajinski zatvorski čuvar, sada 37-godišnjak, priključio se separatistima koje podržava Rusija po padu režima Viktora Janukoviča, koji je bio naklonjen Moskvi. Kulikovski je navodno tukao, mučio i silovao zatvorenike, uključujući ukrajinske vojnike i obične građane.

Zatvor Izolacija u bivšoj fabrici
Zatvor Izolacija u bivšoj fabrici

Ubrzo je za njim raspisana poternica u Ukrajini. Tužilaštvo u Kijevu označilo ga je kao osumnjičenog u decembru 2020. Međutim, verovalo se da je van domašaja ukrajinskih pravosudnih organa živeći ili u delovima Donbasa koje kontrolišu separatisti ili u Rusiji.

Zapravo, živeo je u blizini.

Kulikovski se preselio u Kijev 2019. kada je počeo da sarađuje sa Službom bezbednosti Ukrajine (SBU) u kontraobaveštajnoj operaciji, rekla su za RSE tri nekadašnja operativca SBU. Govorili su pod uslovom da ne budu imenovani, jer nemaju ovlašćenje da govore za medije.

Jedan od bivših obaveštajaca ponudio je detalje navodne saradnje Kulikovskog i SBU-a, mada oni nisu mogli biti nezavisno potvrđeni.

Stanislav Asajev, bivši saradnik RSE-a koji je bio zatvoren u Izolaciji između 2017. i 2019. godine, rekao je da je moguće da je Kulikovski bio u posedu značajnih informacija u vezi s aktivnostima snaga koje podržava Rusija u Donjecku, kao i ruske Federalne službe bezbednosti (FSB).

Isti bivši obaveštajac rekao je za RSE da su on i drugi agenti koji su sarađivali s Kulikovskim premešteni u drugu agenciju u jesen 2019. kada se njihova saradnja s bivšim upravnikom zatvora završila. Prema njegovim rečima, Kulikovski je "u principu postao slobodan čovek" koji je živeo u Kijevu.

Kao dokaz da je Kulikovski sarađivao s ukrajinskom službom, isti obaveštajac dostavio je RSE-u video snimak na kojem se navodno vidi kako bivši upravnik u svom kijevskom stanu razgovara telefonom s Vasilom Jevdokimovim, uglednom figurom među proruskim separatistima u Donjecku, koji je i osnovao zatvor Izolacija.

Druga dva bivša operativca SBU-a takođe su rekla da je Kulikovski pomagao u kontraobaveštajnim aktivnostima i potvrdila detalje video snimka. RSE nije mogla da nezavisno potvrdi mesto i vreme razgovora na snimku.

Zaseban deo mogućih dokaza je snimak objavljen u januaru 2020. na jednom ukrajinskom novinskom portalu, na kojem se čovek, identifikovan kao Kulikovski, čuje kako o kriminalnim aktivnostima razgovara s Jevdokimovljevim pomoćnikom.

U izjavi za RSE, ukrajinska SBU navela je da "nema osnova" za tvrdnje da je Kulikovski bio doušnik i da su oni krenuli u njegovo hapšenje čim su saznali gde se on nalazi.

"Kada su informacije o prisustvu i kretanju Kulikovskog na teritoriji Ukrajine potvrđene, njega su priveli agenti SBU-a", navodi se u pisanoj izjavi, bez dodatnih objašnjenja o njegovim ranijim kretanjima i aktivnostima.

Obaveštajne službe u svetu vrlo retko priznaju da pojedinci sarađuju ili da su sarađivali s njima, zato što to može ugroziti njihovu mogućnost da u budućnosti regrutuju nove izvore. Osumnjičeni koji sarađuju uglavnom dobijaju smanjene kazne ili im se omogućava da ostanu na slobodi, što može biti kontroverzno u slučajevima kad se osumnjičenima za teška dela blago postupa.

Kulikovki je uhapšen 9. novembra 2021. godine, pošto se Asejev, sada ekspert u kijevskom analitičkom centru Ukrajinski institut za budućnost, udružio s Hristom Grozevim, vodećim ruskim istraživačem u Belingketu (Bellingcat), da pokušaju da ga pronađu.

Asejev je od svog oslobađanja pratio zvaničnu istragu o mučenjima u Izolaciji i u avgustu 2021. primetio je da Kulikovski nije među onima koji su optuženi u odsustvu na sudu pod vladinom kontrolom u Donjecku.

Kada se kod lokalne policije raspitao zbog čega Kulikovskog nema na listi, rečeno mu je da je bivši upravnik zatvora nije mogao biti optužen u odsustvo pošto imaju informaciju da je prešao na ukrajinsku teritoriju pod kontrolom vlade u aprilu 2019.

Asejev je tada od Grozeva tražio pomoć da lociraju Kulikovskog. Njihova istraga vodila je do prvog bivšeg obaveštajca SBU-a koji je rekao da se prisetio da je Kulikovski sarađivao u kontraobaveštajnoj operaciji tokom 2019. Bivši obaveštajac rekao je da više ne zna gde se Kulikovski nalazi, ali im je predložio kolegu iz SBU-a koji je držao na oku bivšeg upravnika.

Kada su ga Asajev i Grozev pozvali u oktobru, taj bivši obaveštajac rekao je da zna gde se Kulikovski nalazi i da je spreman da o tome obavesti vlasti. U tom trenutku, Asajev i Grozev tražili su od policije da uhapsi osumnjičenog.

Policija je prosledila informaciju do SBU-a i operativci bezbednosne službe uhapsili su Kulikovskog zbog sumnje da je "učestvovao u ubijanju i mučenju nelegalno zadržanih ukrajinskih građana". Optužbe protiv njega uključuju trgovinu ljudima, umešanost u terorističke aktivnosti i učešće u nelegalnim oružanim snagama, kao i ratne zločine.

Na saslušanju sledećeg dana priznao je da je radio u Izolaciji i određen mu je pritvor. Suočava se sa zatvorskom kaznom od 12 godina, ako bude proglašen krivim po svim tačkama.

Istorija Izolacije, prostranog kompleksa udaljenog sedam kilometara od centra Donjecka, odražava velike promene u sudbini industrijskog Donbasa u poslednje tri decenije. Ime zatvora, Izolacija, potiče od materijala koji se proizvodio u toj fabrici iz sovjetske ere.

Neko vreme, kao i brojne oronule fabrike širom sveta, služila je kao centar za umetnike sa skulpturama i instalacijama koje su krasile prostor. Međutim, u junu 2014, kada su proruske separatističke snage zauzele delove Donjecka i susednog Luganska, na početku rata koji je odneo više od 13.000 života, te snage pretvorile su fabriku u zatvor koji su neki bivši zatvorenici upoređivali s koncentracionim logorima.

Kulikovski je bio upravnik tog zatvora skoro od samog osnivanja.

Prema rečima bivših zatvorenika, učestvovao je u čestim prebijanjima, mučenjima i zlostavljanjima, uključujući tu i električne šokove i silovanja. Prema nekim navodima, Kulikovski je mnogi pio.

Stanislav Pečonkin, bivši zatvorenik u Izolaciji, rekao je da je s ostalima iz njegove ćelije bio primoran da peva na rođendan Kulikokvskog, da su tom prilikom prebijeni, kao i da su zamalo izbegli smrt, kada je pijani upravnik zatvora naredio da budu streljani.

"Izvedeni smo iz ćelije da bismo ih zabavljali i pevali pesme za njih. To se pretvorilo u prebijanje i onda su (Kulikovski) i oni koji su bili s njim – svi su već bili prilično pijani – naredili stražarima da nas streljaju", rekao je Pečonkin. On je rekao da ih je spasao stražar koji je bio trezan i koji ih je vratio u ćeliju.

Drugi zatvorenici svedočili su da su prskani vodom iz cevi s visokim pritiskom, udarani pendrecima, da su im lomili prste. Žene su bile silovane, tvrde zatvorenici.

Kulikovski je smenjen s funkcije 2018. zbog preteranog nasilja. Bivši zatvorenici tvrde da je smena posledica finansijskog spora s Jevdokimovim.

Posle smene, Kulikovski je i sam kratko vreme bio zatvoren u Izolaciji gde je, po svedočenju bivših zatvorenika, bio prebijan.

Prema rečima prvog obaveštajca SBU-a, Kulikovski je po otpuštanju otišao u Rusiju. Međutim, vratio se u Ukrajinu u aprilu 2019. godine, gde se i susreo s agentima SBU-a.

Ubrzo po njegovom hapšenju u novembru, proruske snage koje kontrolišu Donjeck saopštile su da je Kulikovski tražen zbog izdaje, mučenja i ubistva.

Najmanje 166 osoba bilo je zatvoreno u Izolaciji, a tačan broj se ne zna. Veruje se da zatvor još radi.

UPITNIK: Kako da poboljšamo Dnevno@RSE?

Više od dve godine šaljemo Dnevno@RSE za medije i novinare širom Zapadnog Balkana kako bi sa vama podelili sadržaje koje možete besplatno da objavite na svojim platformama.

Ako ste novinar ili medijski radnik koji koristi ovu uslugu, želimo da čujemo od vas kako je možemo unaprediti.

Molimo vas da popunite kratki upitnik koji možete naći na ovom linku: UPITNIK

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG