Dostupni linkovi

Zelenski s liderom Sudana razgovarao o ruskim paravojnim snagama


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na sednici Saveta bezbednost UN, 20. septembar 2023.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski govori na sednici Saveta bezbednost UN, 20. septembar 2023.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je u subotu da je na kratkom sastanku s predsednikom sudanskog Suverenog saveta Abdelom Fatahom al Burhanom na aerodromu u Irskoj razgovarao o naoružanim grupama koje finansira Rusija.

"Razgovarali smo o našim zajedničkim bezbednosnim izazovima, odnosno o aktivnostima ilegalnih oružanih grupa koje finansira Rusija", napisao je Zelenski na Telegramu.

On je zahvalio Sudanu, koji je zahvaćen građanskim ratom, na podršci teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Zapadne diplomate i mediji navode da je ruska plaćenička grupa Vagner, koja je delovala u Ukrajini tokom ruske invazije Moskve, takođe prisutna u Sudanu, mada je Vagner to negirao.

Burhan je u obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u četvrtak, 21. septembra, rekao da bi rat u Sudanu mogao bi se proširi van granica te afričke zemlje ako ne bude zaustavljen i pozvao svetske lidere da označe rivalsku paravojnu snagu kao terorističku grupu.

"Priroda ovog rata je sada pretnja regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti... Ovo je kao iskra rata, rat koji će se preliti na druge zemlje u regionu", rekao je načelnik sudanske vojske svetskim liderima.

Tenzije koje su dugo tinjale između sudanske vojske i rivalskih Snaga za brzu podršku kojima komanduje Mohamed Hamdan Dagalo u aprilu su eskalirale u otvoreni sukob. Dve naoružane snage su se udružile 2021. kako bi preuzele vlast u državnom udaru kojim je potisnut sudanski prodemokratski pokret.

Sudan u humanitarnoj krizi, brojni bježe prema Egiptu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

U sukobu u Sudanu poginulo je najmanje 5.000 ljudi, a ranjeno 12.000, rekao je Folker Pertes (Volker Perthes), izaslanik Ujedinjenih nacija u toj zemlji, koji je prošle nedelje najavio ostavku.

Grupe za ljudska prava i posmatrači optužuju Snage za brzu podršku za kršenje ljudskih prava, i seksualno nasilje, posebno u Darfuru.

Amnesti internešnal (Amnesty International) je za ratne zločine, uključujući namerno ubijanje civila, optužio i sudansku vojsku i Snage za brzu podršku, mada su skoro sve optužbe za seksualno nasilje usmerene protiv Snaga za brzu podršku i njihovih saveznika.

Izvori: Reuters, Associated Press

XS
SM
MD
LG