Dostupni linkovi

Ukrajina započela spor protiv Rusije pred Međunarodnim sudom u Hagu


Kijev optužuje Rusiju za kršenje konvencija Ujedinjenih nacija protiv terorizma i za diskriminaciju
Kijev optužuje Rusiju za kršenje konvencija Ujedinjenih nacija protiv terorizma i za diskriminaciju

Ukrajina pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu (ICJ) otvara slučaj protiv Rusije. Kako je najavljeno, od Haga će tražiti da zaustavi pomoć Moskve proruskim separtistima na istoku Ukrajine i na Krimu.

Najviša sudska instanca Ujedinjenih nacija (UN) u ponedjeljak počinje saslušanja u predmetu koji je Ukrajina predala sudu sredinom januara.

Sudije Međunarodnog suda pravde će saslušati obije strane odnosno države u sporu, u slučaju koji, kako se procjenjuje može trajati godinama. Osim toga iako je sudska presuda konačna i obavezujuća, sud nema načina da natjera bilo koga da je se pridržava.

Kijev optužuje Rusiju za kršenje konvencija Ujedinjenih nacija protiv terorizma i za diskriminaciju, time što podržavaju separatističke grupe na istoku Ukrajine i na anektiranom Krimu.

Roman Kolodkin, jedan od 35 zastupnika Rusije u sudnici Međunarodnog susda pravde u Hagu, 6. mart 2017.
Roman Kolodkin, jedan od 35 zastupnika Rusije u sudnici Međunarodnog susda pravde u Hagu, 6. mart 2017.

Moskva je nelegalno aneksirala ukrajinsko poluostrvo Krim u martu 2014., i podržala separatiste na istoku Ukrajine u borbama u kojima je od tada poginulo više od 9.750 ljudi.

Kremlj uporno odbacuje tvrdnje da šalju trupe i vojnu opremu na istok Ukrajine i pored toga što Kijev i Zapad tvrde da za to postoje nepobitni dokazi.

Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i još neke zemlje Zapada uvele su ekonomske sankcije Moskvi zbog miješanja u sukobe u Ukrajini.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je saopštilo da „namjeravaju da upotrijebe sva moguća pravna sredstava odbrane“ u ovom sudskom sporu.

Visoki ruski zvaničnik je izjavio za državnu rusku agenciju TASS da će delagacija Rusije pred sudom imati 35 ljudi. Među njima će biti i Roman Kolodkin, generalni direktor odjeljenja za zakone i sporazume Ministarstva vanjskih poslova kao i Ilja Rogačev, generalni direktor odjela za Nove izazove i prijetnje.

Ukrajinsku delegaciju predvodi zamjenica ministra spoljnih poslova, Olena Zerkal, izvijestio je TASS.

U sudskom podnesku Ukrajina je navela da su „bili subjekt rastućeg pritiska i zastrašivanja od strane Rusije“.

Ukrajinsku delegaciju predvodi zamjenica ministra spoljnih poslova, Olena Zerkal
Ukrajinsku delegaciju predvodi zamjenica ministra spoljnih poslova, Olena Zerkal

Od 2014., navodi se, Rusija je pojačala svoja miješanja u ukrajinske poslove „intervenišući vojno ... i finasirajući terorističke akte, kršeći ljudska prava miliona ukrajinskih građana, uključujući, za previše njih i pravo na život“.

U tužbi se takođe navodi da su separatisti uz podršku Moskve izvodili terorističke akte, bombardovali rezidencijalne oblasti i da su u julu 2014., oborili malezijski avion Malaysian airlines, let broj 17, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade.

Ukrajina je takođe optužila Moskvu zbog lošeg tretmana krimskih Tatara i etničke ukrajinske populacije od kada su anektirali to ostrvo 2014. godine.

Prvi krug saslušanja će trajati od 6. do 9. marta, i u velikoj će mjeri biti posvećen proceduralnim pitanjima spora. Ukrajina će riječ pred sudom imati danas, a Rusija sjutra.

Sličan slučaj protiv Rusije pred Međunarodnim sudom pravde bila je pokrenula Gruzija, ali je 2011., sud saopštio da nemaju jurisdikciju za vođenje procesa.

Eksperti smatraju da će i u ovom slučaju Rusija insistirati da sud takođe nema nadležnost za vođenje sudskog spora.

Izvor: RSE uz Reuters i TASS

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG