Dostupni linkovi

Ukrajinka i sedmoro djece vraćeni u zemlju iz Sirije


Porodica je bila držana u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije
Porodica je bila držana u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije

Ukrajinska vlada je izvršila repatrijaciju ukrajinske državljenke i njenih sedmoro djece iz Sirije, javio je dopisnik Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) sa sirijsko-iračke granice.

Zvaničnici su saopštili da je operaciju organizovala vlada u Kijevu uz podršku iračkih vlasti u poluautonomnoj kurdskoj regiji.

Porodica je bila zadržana u kampu Roj na sjeveroistoku Sirije od 2019.

Nakon povratka u Ukrajinu, očekuje se da će vlasti obnoviti njihova lična dokumenta.

"Važno je da se žene i djeca priviknu na normalan život", rekao je Vadjam Skjbjtski, portparol obavještajnog odjeljenja u Ministarstva odbrane.

Ovo je druga evakuacija koju je Kijev organizovao od decembra 2020. godine, kada su se dvije Ukrajinke i sedmoro djece vratili u domovinu 31. decembra 2020. godine, nakon što su sigurnosne službe provjerile da nisu bile uključene u "terorističke aktivnosti".

Ranije ove godine, Human Rights Watch (HRW) pozvao je Kijev da poveća konzularnu pomoć i izvrši repatrijaciju oko 40 ukrajinskih žena i djece za koje kaže da su "nezakonito" držani u "užasnim" uslovima u kampovima Roj i Al-Hol na sjeveroistoku Sirija.

Većina od njih su djeca, od kojih su neka stara svega dvije godine, rečeno je iz HRW-a.

Prema HRW-u, grupa je bila među gotovo 43 hiljade stranaca koji su povezani s ekstremističkom grupom ‘Islamska država’, a koje su držale regionalne vlasti.

Mnoge zemlje navode potencijalne sigurnosne rizike koje predstavljaju njihovi državljani kao razlog što ih ne vraćaju kući.

XS
SM
MD
LG