Dostupni linkovi

Ukrajina: Separatisti priznali teške gubitke


Bitka za aerodrom u Donjetsku
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:42 0:00

Bitka za aerodrom u Donjetsku

Proruski separatisti kažu da su deseci pobunjeničkih boraca ubijeni nakon dana teških borbi s ukrajinskim vladinim snagama u Donjecku.

Borbe započele 26.maja nakon što su separatisti zauzeli aerodrom. To je bio prvi put da su se borbe proširile na sam grad Donjeck .

Pavel Gubarev, samoproglašeni guverner takozvane "Narodne republike Donjeck", rekao je da su vladine snage otvorile vatru na kamion koji je prevozio ranjenike s aerodroma u bolnicu, te da je u tom napadu poginulo 35, a ranjeno 15 boraca.

Separatisti tvrde da je moguće kako je do 100 boraca ubijeno.

Tokom jutra borbe su prekinute, ali novinari javljaju da se i dalje povremeno čuju pucnjevi i rafali.

Ministar Arsen Avakov kaže da vladine snage "potpuno kontroliraju" međunarodnu zračnu luku koja će 27.maja ostati zatvorena za promet.

Mediji su objavili da je grupa seperatista napala hokejašku arenu u Donjecku, te zapalila dio zgrade. Nije bilo povrijedjenih u ovom incidentu.

U međuvremenu, ukrajinska granična služba je saopćila da je u regiji Lugansk pucala na "konvoj vozila kojima se prevoze pobunjenici koji stižu iz Rusije". Također je zaplijenjeno nekoliko vozila koja su navodno krijumčarila oružje.

Petro Porošenko, pobjednik na ukrajinskim predsjedničkim izborima, obećao je otvaranje dijaloga sa građanima u istočnim regijama, ali je odbio razgovore s "teroristima".

On je rekao kako se nada da će Rusija pomoći u stabiliziranju prilika na istoku Ukrajine, te da želi razgovarati s Moskvom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao Kijev da prekine s vojnim akcijama na istoku zemlje, dok šef diplomacije Sergej Lavrov kaže da se posjet Porošenka Moskvi "još ne razmatra".

Istodobno se na relaciji Kijev - Moskva nastavlja sukob oko energije. Premijer Arsenij Jacenjuk tvrdi da ruski Gazprom duguje Ukrajini 2,2 milijarde kubičnih metara prirodnog plina, vrijednosti oko milijardu dolara, od aneksije polutoka Krim u martu.

Jacenjuk dodaje da ukoliko Gazprom i ukrajinski Naftohaz ne postignu sporazum o isporuci plina do 29. maja, Kijev će Gazprom tužiti pred međunarodnim arbitražnim sudom u Stockholmu.

Predsjednik Uprave Gazproma Aleksej Miller ističe da Rusija čeka da Ukrajina isplatiti 2 milijarde dolara duga za plin i to do 30. maja.

Ukrajina ponavlja da Rusija treba vratiti prijašnju, nižu, cijenu plina, i tek tada će Kijev početi otplaćivati svoj dug.

Rusija je više nego udvostručila cijenu prirodnog plina za Ukrajinu na gotovo 500 dolara nakon zabacivanja s vlasti Viktora Janukoviča u februaru.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG