Dostupni linkovi

Kritike SAD i EU: Ruski lažni izbori u Ukrajini


Vojno lice tzv. Narodne Republike Donjeck
Vojno lice tzv. Narodne Republike Donjeck

Sjedinjene Države pridružile su se Europskoj uniji osudivši planove separatista u istočnoj Ukrajini o održavanju "izbora" u pobunjenim regijama.

Washington i Bruxelles upozorili su da se radi o "lažnim izborima" koji potkopavaju mirovni proces u Ukrajini.

"Sjedinjene Države osuđuju najavu plana o provođenja 'izbora' u tzv. narodnim republikama Donjeck i Luganjsk", izjavila je glasnogovornica State Departmenta Heather Nauert.

"S obzirom da u ovim područjima Rusija i dalje ima kontrolu, pravi izbori nezamislivi su i u suprotnosti s obvezama Rusije prema mirovnim sporazumima iz Minska", rekla je Nauert.

Ona je upozorila da Moskva time pokazuje koliko ne poštuje međunarodne norme i potkopava napore za postizanje mira.

Šefica europske diplomacije Federica Mogherini je prošli tjedan također kritizirala plan i pozvala Moskvu da iskoristi svoj utjecaj kako bi se zaustavilo održavanje najavljenih izbora 11. novembra.

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine također je odbacilo najavu separatističkih dužnosnika u regiji Donbas o održavanju izbora.

"Ako se provedu lažni prijevremeni izbori, njihovi će rezultati biti pravno nevažeći, te ih Ukrajina i međunarodna zajednica neće priznati", saopćilo je ukrajinsko ministarstvo 7. septembra.

Ukrajinski separatisti se obećali održati izbore za novi parlament regije i izbor novog čelnog čovjeka.

Donjecki separatistički lider Aleksandra Zaharčenko ubijen je 31. augusta u jednom gradskom kafiću u eksploziji bombe.

Denis Pušilin, predsjednik "narodnog vijeća", izabran je za vršioca dužnosti do 11. novembra, odnosno novih izbora.

Više od 10.300 ljudi ubijeno je u borbama u istočnoj Ukrajini od aprila 2014. u sukobu koji je izbio nakon što je Rusija potaknula separatizam u toj zemlji kao odgovor na zbacivanje s vlasti proruskog predsjednika Viktora Janukoviča tokom proeuropskih prosvjeda u Kijevu.

Rusko miješanje u istočnu Ukrajinu i aneksija ukrajinskog poluotoka Krim bili su povod da Sjedinjene Države i Europska unija nametnu sankcije Moskvi što je pojačalo napetosti između Rusije i Zapada.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG