Dostupni linkovi

Visoki ukrajinski obavještajac pronađen mrtav


Članovi Ukrajinske obavještajne službe (SBU) tokom obuke u martu 2021. (Ilustrativna fotografija)

Regionalni šef Ukrajinske obavještajne službe (SBU) pronađen je mrtav u svom domu u centralnoj Ukrajini, saopćio je 21. avgusta ured glavnog tužitelja.

Oleksandra Nakonečnija pronašla je njegova supruga s ranama od vatrenog oružja u sobi njihovog stana u gradu Kropivnitski kasno 20. avgusta, nakon što je čula pucnjavu, objavio je SBU na Telegramu.

Lokalni političar Andrij Lavrus napisao je na Telegramu da se Nakonečni ustrijelio. Informaciju nije bilo moguće neovisno provjeriti. Policija je otvorila istragu o smrti.

Nakonečni je na čelu SBU-a u Kirovogradskoj regiji od januara 2021. Prije toga je radio u jedinici za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Kijevskog odjela SBU-a.

U julu je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski smijenio glavnu tužiteljicu zemlje Irinu Venediktovu i šefa SBU-a, svog prijatelja iz djetinjstva i bivšeg poslovnog partnera Ivana Bakanova, navodeći desetke slučajeva gdje su zaposleni u tužiteljstvu i SBU sarađivali s Rusijom.

Zelenski je rekao da će doći do revizije osoblja SBU-a i da je nekoliko viših dužnosnika u agenciji otpušteno u proteklih nekoliko mjeseci.

XS
SM
MD
LG