Dostupni linkovi

Samit Ukrajine i EU u petak u Kijevu, najavio premijer Šmigal


Sa jednog od prethodnih samita Evropske unije i Ukrajine.
Sa jednog od prethodnih samita Evropske unije i Ukrajine.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal najavio je da će se samit Ukrajine i Evropske unije održati u Kijevu u petak 3. februara, dok se ratom razorena zemlja bori da odbije rusku invaziju, objavila je agencija Frans Press.

„Samit Ukrajina-EU održaće se u Kijevu 3. februara“, rekao je premijer Šmigal na sjednici Vlade u utorak 31. januara, ocijenivši da je to izuzetno važan događaj za kandidaturu Kijeva za pridruživanje evropskom bloku:

"Činjenica da će se ovaj Samit održati u Kijevu snažan je signal i partnerima i neprijateljima."

Nisu iznijeti detalji o tome ko će prisustvovati na strani Evropske unije.

Šmigal je rekao da činjenica, da će se Samit visokog profila održati u ratnom Kijevu, treba da pokaže Rusiji da su bili uzaludni njeni napori da posije razdor među zapadnim saveznicima i spriječi ulazak Ukrajine u EU.

Ukrajinski premijer je rekao da će se u četvrtak 2. februara održati još jedan ključni događaj, kada će se "prvi put u istoriji Ukrajine održati konsultacije između vlade Ukrajine i Evropske komisije".

Ukrajina je u junu prošle godine dobila status kandidata za članstvo u EU.

Zemlje Evropske unije čvrsto podržavaju Ukrajinu od invazije Moskve. EU sprovodi niz ekonomskih sankcija prema Rusiji, a istovremeno šalje oružje i pomoć Kijevu.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba prethodno je rekao da je desetak zemalja obećalo više od sto tenkova nakon što su Njemačka i Vašington prošle nedjelje potpisali isporuku.

„To su Leopard 2, Čelendžer 2, M1 Abrams“, dodao je šef diplomatije ne precizirajući rok za isporuke.

Odluka o isporuci tenkova tumači se kao napredak u podršci Zapada Ukrajini u njenoj borbi da povrati teritoriju od ruskih snaga.

Potom je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao Zapad da isporuči borbene avione i rakete dugog dometa.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u utorak 31. januara da će sa Zelenskim razgovarati o novim zahtjevima za napredno naoružanje.

Francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorn je u međuvremenu najavio da će njegova zemlja poslati Ukrajini još 12 kamionskih haubica Cezar.

Pored drugih mobilnih topova koje je isporučio Zapad, Cezar je prošle godine bio zaslužan za pomoć Ukrajini da pogodi ciljeve duboko iza ruskih linija, podrivaći ofanzivu Moskve.

Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine. Na meti su civilna infrastruktura, uključujući i prijestonicu Kijev.

XS
SM
MD
LG