Dostupni linkovi

Novi samit o pomoći Ukrajini početkom 2024. godine


Samit u februaru 2023. u Briselu, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.
Samit u februaru 2023. u Briselu, kojem je prisustvovao ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Novi samit na kojem će se razgovarati o finansijskoj podršci Ukrajini planiran je za početak nove godine, rekao je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel 15. decembra, na kraju dvodnevnog sastanka lidera Evropske unije.

"Uveren sam i optimista da ćemo biti u poziciji da ispunimo naše obećanje da ćemo podržati Ukrajinu finansijskim sredstvima“" rekao je Mišel.

Lideri Evropske unije složili su se da otvore pregovore o članstvu sa Ukrajinom, iako ona nastavlja da se bori protiv ruske invazije, ali nisu mogli da se dogovore oko paketa finansijske pomoći Kijevu od 50 milijardi evra zbog protivljenja Mađarske.

Novi sastanak o pomoći Ukrajini potvrdila je i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

"Postoji novi sastanak početkom sledeće godine. I mi ćemo kao Komisija iskoristiti vreme do tada da se uverimo da ćemo, šta god da se desi na sledećem Evropskom savetu, imati operativno rešenje", rekla je ona.

Ona je dodala da je neophodno raditi na "alternativnim rešenjima" u slučaju da se ne postigne jednoglasnost o finansiranju Ukrajine.

Fon der Lajen je istakla da će Evropska komisija codobriti dodatnih 1,5 milijardi evra za Ukrajinu u narednim danima prema postojećim aranžmanima.

Narednih nekoliko meseci biće odlučujući i za Mađarsku i za Evropsku uniju, rekao je francuski predsednik Emanuel Makron, dodajući da se mađarskom premijeru Viktoru Orbanu ne sme dozvoliti da drži EU kao "taoca".

Makron je novinarima na kraju samita EU u Briselu rekao da je, po njegovom mišljenju, Orban bio poštovan tokom tih razgovora, ali da je zauzvrat i sam Orban morao da poštuje EU.

Makron je dodao da veruje da će Orban 'pokazati odgovornost'.

Pre nego što je Mađarska stavila veto na novčanu pomoć Ukrajini, druge članice su uspele da zaobiđu protivljenje mađarskog premijera Viktora Orbana drugoj odluci. Naterale su ga da napusti prostoriju, kada se glasalo o tome da se sa Ukrajinom otvore pristupni pregovori o članstvu.

Nemački kancelar Olaf Šolc je svoj predlog mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da napusti prostoriju nazvao "prijateljskim predlogom Unije".

Odluka šalje snažan signal Kremlju, rekao je Šolc nakon samita EU u Briselu, napominjući da je pogrešna procena ruskog predsednika Vladimira Putina da podrška Ukrajini jenjava.

Šolc je rekao da je uveren da će sporazum između država EU o finansijskoj pomoći Ukrajini biti postignut u januaru.

U slučaju da Orban ne popusti na specijalnom samitu planiranom za januar, "imamo druge opcije da pomognemo Ukrajini", dodao je on.

'Veoma daleko od proširenja'

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski nazvao je odluku o pregovorima o članstvu "pobedom koja motiviše, inspiriše i jača".

Bela kuća -- koja se suočava sa protivljenjem američkih republikanaca da podrže Ukrajinu -- pozdravila je "istorijsku odluku".

Uprkos euforičnoj retorici, dogovor o otvaranju pregovora o članstvu sa Kijevom ne znači da će Ukrajina uskoro pristupiti EU.

"Veoma smo daleko od efektivnog proširenja na Ukrajinu", rekao je francuski predsednik Emanuel Makron.

Pre nego što pregovori budu pokrenuti, države EU moraju da se dogovore o pregovaračkom okviru.

XS
SM
MD
LG