Dostupni linkovi

Dva Amerikanca poginula u ratnoj zoni u Ukrajini


Ukrajinski vojnik u Severodonjecku, 19. juna 2022
Ukrajinski vojnik u Severodonjecku, 19. juna 2022

Dvoje Amerikanaca poginulo je u ukrajinskoj istočnoj regiji Donbas, saopćio je u subotu 23. jula američki State Department.

U Donbasu bjesne borbe nakon što je Rusija usmjerila napade na to područje, nekoliko mjeseci nakon početka invazije na Ukrajinu.

Ukrajina je uspostavila međunarodnu legiju za dobrovoljce, iako State Department nije potvrdio jesu li poginuli američki državljani bili u Ukrajini u borbene svrhe, piše AFP.

"Možemo potvrditi nedavnu smrt dvoje američkih državljana u regiji Donbas u Ukrajini. U kontaktu smo s porodicama i pružamo svu moguću konzularnu pomoć", rekao je glasnogovornik State Departmenta.

Američki predsjednik Joe Biden i State Department upozorili su američke građane da ne putuju u Ukrajinu kako bi ratovali.

Budući da su mnogi strani borci poslani na prve linije ratišta, postojao je stalni priljev izvještaja o pojedincima koji su ubijeni, zarobljeni ili nestali.

Potvrđeno je da su do sada najmanje dva Amerikanca ubijena u ruskoj invaziji.

Moskva je potvrdila da bi se još dvojica Amerikanaca, obojica bivši vojnici koji su u junu zarobljeni na istoku Ukrajine, mogli suočiti s pogubljenjem.

Dvojicu Britanaca i jednog Marokanca zarobljene u borbama osudile su proruske vlasti na smrt u tzv. Narodnoj Republici Donjeck, dijelu istočne Ukrajine koji je pod kontrolom Moskve.

XS
SM
MD
LG