Dostupni linkovi

Nensi Pelosi u nenajavljenoj poseti Kijevu


Američka delegacija u Kijevu, tokom susreta sa ukrajinskim predsjednikom, 1. maj 2022.

Predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi posjetila je nenajavljeno Kijev i sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim razgovarala o daljoj pomoći Ukrajini.

Pelosi se sastala se sa ukrajinskim predsjednikom, bez prethodne najave te posjete.

Razgovori su bili fokusirani na "sigurnosnu humanitarnu pomoć i ekonomsku pomoć i, na kraju, obnovu kada dođe do pobede".

Pelosi kaže da je bila ponosna što je prenijela "jedinostvenu poruku Kongresa Sjedinjenih Država, poruku zahvalnosti američkog naroda za njegovo vodstvo (Zelenskog) i divljenja narodu Ukrajine zbog njihove hrabrosti".

Pelosi i Zelenski u Kijevu 1. maja 2022.
Pelosi i Zelenski u Kijevu 1. maja 2022.

"Sa velikom tugom smo došli ovamo, ali sa velikim ponosom odlazimo sa čvršćim razumevanjem... šta treba da se uradi", kazala je.

"Vjerujemo da vas posjećujemo da vam se zahvalimo za vašu borbu za slobodu", rekla je Pelosi Zelenskom.

"Mi smo na braniku slobode, a vaša borba je za sve. Naša obaveza je da budemo uz vas dok se borba ne završi", navela je.

Pelosi je doputovala u ukrajinsku prijestonicu 1. maja sa delegacijom u kojoj su bili članovi Predstavničkog doma Jason Crow (demokrata-Kolorado), Jim McGovern (demokrat-Masachusetts) i Adam Shiff (demokrata-Kalifornija).

Putovanje nije ranije najavljeno i dolazi u vrijeme dok Sjedinjene Države i druge zemlje pojačavaju vojnu pomoć i drugu podršku Ukrajini.

U međuvremenu, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba boravio je 1. maja u Pekingu kako bi zatražio od Kine da pruži sigurnosne garancije kao dio bilo kojeg budućeg mirovnog sporazuma između Ukrajine i Rusije.

"Ukrajina trenutno proučava mogućnost sticanja sigurnosnih garancija od stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a, uključujući Kinu i druge velike sile", rekao je Kuleba kineskim medijima.

Ujedinjeni narodi nastavljaju napore da organiziraju evakuaciju civila iz zahvaćene ukrajinske luke Mariupolj u Azovskom moru dok se nastavljaju intenzivne borbe i granatiranje na jugu i istoku Ukrajine.

Evakuacija civila iz Mariupolja

Oko 100 ukrajinskih civila evakuisano je 1. maja iz čeličane Azovstal u Mariupolju, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Operacija je počela 29. aprila u saradnji sa Međunarodnim komitetom Crvenog krsta i u koordinaciji sa ukrajinskim i ruskim zvaničnicima, izjavio je 1. maja portparol Kancelarije UN za koordinaciju humanitarnih poslova Saviano Abreu.

On je situaciju nazvao "veoma složenom", ne želeći da iznosi više detalja kako se ne bi ugrozila bezbednost konvoja.

Predsednik Ukrajine objavio je na Twitteru da je prva grupa od oko 100 ljudi na putu iz mariupoljske čeličane i da se sa Ujedinjenim nacijama radi na evakuaciji i drugih civila iz fabrike.

UN vjeruje da oko 1.000 civila živi ispod željezare Azovstal u jedinom dijelu Mariupolja koji nije pod ruskom okupacijom. Vjeruje se da ima oko 100.000 civila u gradu, koji je bio poprište intenzivnih borbi od ruske invazije 24. februara.

Ukrajinski branioci u fabrici Azovsteel objavili su 30. aprila video zapise u kojima kažu da im ponestaje hrane, vode i drugih zaliha i apeluju na pomoć.

Moskva je 1. maja objavila, bez pružanja dokaza, da su ukrajinske snage u južnom regionu Hersona granatirale civilna područja i izazvale žrtve. Rusko Ministarstvo odbrane nije odgovorilo na Reutersove zahtjeve za detalje.

Ukrajinska vojska saopštila je da su ruske snage pokrenule napade duž granica regije Herson i da izgleda da namjeravaju ići prema gradovima Nikolajev i Krivij Rih.

Rusija je 30. aprila izvela raketni napad na aerodromsku pistu u Odesi, trećem po veličini ukrajinskom gradu i ključnoj crnomorskoj luci. Ukrajinska vojska je saopštila da je zbog napada aerodrom postao neupotrebljiv. Guverner Odese rekao je da je napad pokrenut sa crnomorskog poluostrva Krima koje je okupirala Rusija.

Na osnovu izvještavanja Rojtersa, AP-a i RIA Novosti

XS
SM
MD
LG