Dostupni linkovi

'Nisam mogao samo da stojim po strani': Borci iz Rusije uzeli oružje protiv Kremlja


Medijski izvještaji navode da se vjerovatno oko 4.000 Rusa bori za Ukrajinu kao dio legije Slobodne Rusije.
Medijski izvještaji navode da se vjerovatno oko 4.000 Rusa bori za Ukrajinu kao dio legije Slobodne Rusije.

Piše: Jevgenij Legalov

Sedmicama su neke od najintenzivnijih borbi u ratu u Ukrajini bile usredsređene na grad Bahmut u oblasti Donjeck, za koji se čini da su ruske snage odlučne da ga zauzmu čak i uz ogromnu cijenu. Gotovo napušten grad drže ukrajinske snage, uključujući ruske dobrovoljce koji služe u legiji Slobodna Rusija i bore se protiv napadačkih snaga sopstvene zemlje, piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RSE) na engleskom jeziku.

Složenost borbi se promijenila otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio vojnu mobilizaciju u septembru, dovodeći desetine hiljada dodatnih vojnika na ruske linije. Osim toga, navodno je privatna plaćenička grupa Vagner regrutovala desetine hiljada osuđenika iz ruskih zatvora i čini se da predvodi akciju za zauzimanje Bahmuta.

"Možemo da osjetimo razliku od kada je bila mobilizacija", rekao je borac Slobodne Rusije u Bahmutu koji se odaziva na ime Cezar. "Sada možete samo pucati bez ciljanja i sigurno ćete nekoga pogoditi. Ranije smo morali da tražimo mete da satjeramo ruske trupe u ćošak. Sada ih ima puno – u svakoj rupi."

"Ostvarili su mali napredak, ali po cijenu ogromnih gubitaka", dodao je. "Žao mi je jadnih momaka. Volio bih da im mogu reći: "Nemate neprijatelja u Ukrajini. U Parizu ili Njujorku nema neprijatelja. Svi vaši neprijatelji sjede u Kremlju."

Legija Slobodne Rusije osnovana je u martu 2022. Prema ukrajinskim izvorima, prvi članovi bili su vojnici koji su prebjegli iz ruske vojske nedugo nakon što je Moskva pokrenula svoju masovnu, ničim izazvanu invaziju 24. februara. U svom manifestu sebe opisuju kao "slobodne građane Rusije koji preuzimaju odgovornost na sebe i počinju da se bore za Novu Rusiju."

"Ujedinjuje nas jedan cilj – da odbranimo Ukrajinu, potom da se vratimo u Rusiju s oružjem u rukama", kaže Cezar iz legije Slobodna Rusija.
"Ujedinjuje nas jedan cilj – da odbranimo Ukrajinu, potom da se vratimo u Rusiju s oružjem u rukama", kaže Cezar iz legije Slobodna Rusija.

Tačan broj boraca u organizaciji drži se u tajnosti, ali se u medijskim izvještajima spominje cifra do 4000. Cezar, 50-godišnjak iz Sankt Peterburga koji sebe opisuje kao "ruskog nacionalistu", rekao je za Ruski servis RSE da se pridružio "drugom bataljonu" legije i da se sada "formiraju treći i četvrti". Brojke se razlikuju od zemlje do zemlje, ali bataljon se često sastoji od nekoliko stotina do 1.000 vojnika.

"Svi su to različiti ljudi", odgovorio je na pitanje ko se pridružio legiji. "Svi oni imaju različite sudbine, ali nas ujedinjuje jedan cilj – da odbranimo Ukrajinu, potom da se vratimo u Rusiju s oružjem u rukama."

"Rusija se diskreditovala i tamo ne može biti normalnog prijenosa vlasti", dodao je. "Čvrsto će se držati toga i spremni su žrtvovati milione ljudi da bi se zadržali."

'Završio sam s Rusijom'

Tihi, kako se odaziva drugi borac Slobodne Rusije, dolazi iz grada Toljati na rijeci Volgi. Kada je invazija Moskve počela u februar 2022., radio je na gradilištu u Kijevu.

"U početku jednostavno nisam mogao da vjerujem", prisjetio se. "Tek nakon što je treća raketa proletjela, shvatio sam šta se dešava. Okupio sam porodicu i sakrili smo se u podrumu."

Tihi se bori za Ukrajinu od kasnog proljeća prošle godine.
Tihi se bori za Ukrajinu od kasnog proljeća prošle godine.

Krajem proljeća pridružio se legiji. Proveo je nekoliko sedmica na obuci, a zatim je poslat na frontu, gdje se od tada nalazi.

"Završio sam s Rusijom. Ne želim ni čuti o tome nakon onoga što su učinili u region Kijeva i na drugim mjestima", rekao je Tihi odgovarajući na pitanje da li očekuje da će ikada više vidjeti svoju domovinu, misleći na uvjerljive dokaze da su ruske snage počinile zločine u područjima koja su okupirali, uključujući gradove u regionu Kijeva kao što je Buča.

Cezar se pridružio legiji otprilike u isto vrijeme.

Rekao je da je "24. februar bio šok".

"Djeca su me gledala sa suzama i pitala: 'Tata, kako je ovo moguće? Kako je Rusija mogla da napadne Ukrajinu?' Rekao sam im da ne brinu jer će Ukrajina na kraju pobijediti."

"Nisam mogao samo stajati po strani", rekao je. "Pokušao sam da se prijavim kao dobrovoljac u internacionalnu legiju, ali tada nisu uzimali Ruse. Kad je formirana Slobodna Rusija, prijavio sam se, prošao kroz neke provjere i završio ovdje."

Putin 'povisio uloge'

Dvojica muškaraca sada čine minobacačku posadu koja se bori protiv ruskih trupa.

"Putin je zaista podigao uloge mobilizacijom", rekao je Cezar. "Ranije smo se borili protiv takozvanih 'malih zelenih ljudi', a neki Vasja je sjedio u Saratovu i gledao televiziju", rekao je, koristeći deminutiv uobičajenog ruskog imena Vasilij.

"Sada Vasja mora da se digne i puzi po hladnom rovu van Bahmuta dok Tihi i ja pucamo iz minobacača na njega", rekao je. "Vasjin stav će se promijeniti. Ako Vasja stvarno razmisli o tome, možda će nam se pridružiti i zajedno ćemo marširati na Moskvu."

Granata koju koristi legija s natpisom "Za slobodu Rusije".
Granata koju koristi legija s natpisom "Za slobodu Rusije".

Uprkos tome što je digao oružje protiv ruske vojske i vlade, Cesar je insistirao na tome da je ostao desničarski ruski nacionalista koji se nostalgično osvrće na carsko doba.

"Što su ruske provincije?" On je rekao. "Prljavština, ruševine, siromaštvo, pijanstvo. To je ono na čemu trebamo raditi, umjesto da širimo naš zatvor na Gruziju, Ukrajinu, baltičke države i Bjelorusiju. Takav sam ruski nacionalista... Nema smisla koristiti silu da držiš ljude koji ne žele biti s tobom."

Cesar je ostao uvjeren u konačnu pobjedu Ukrajine, ali je pozvao saveznike Kijeva da osiguraju naprednije oružje.

"Vidjeli ste kako je 20 ili 30 HIMARS jedinica promijenilo tok rata", rekao je, misleći na višecijevne raketne bacače američke proizvodnje koji su pomogli Ukrajini da se oporavi nakon početne invazije. "A Zapad ih ima još stotine. I hiljade tenkova. Avione neću ni da spominjem."

"Kada bi Ukrajina imala makar djelić tog oružja, Tihi i ja bismo slavili našu pobjedu negdje na plaži na Krimu", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG