Dostupni linkovi

Amnesty: Rizik za decu Ukrajinaca pod ruskom okupacijom koja se u potaji školuju na ukrajinskom


Ukrajinska deca uče preko mobitela dok traje invazija Rusije na njihovu zemlju. (fotografija iz arhive)
Ukrajinska deca uče preko mobitela dok traje invazija Rusije na njihovu zemlju. (fotografija iz arhive)

Roditelji na teritorijama pod ruskom okupacijom čija deca nastavljaju školovanje na ukrajinskom jeziku suočavaju se s opasnošću da im deca budu oduzeta i data na usvajanje u Rusiji ili da budu poslata u škole za "prevaspitavanje" u kojima se nastava izvodi na ruskom, saopštio je Amnesti internešenl (Amnesty International).

U istraživanju "Ukrajina: Obrazovanje dece još jedna žrtva ruske agresije" koje je objavljeno 11. decembra, Amnesti je naveo da je pored tragičnog gubitka života i razaranja koje je donela invazije Moskve na Ukrajinu, sistemsko kršenje prava dece na obrazovanje dodatna posledica s kojom su Ukrajinci suočeni, prenela je redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ruske snage i dalje zauzimaju oko 20 odsto teritorije Ukrajine, i uprkos opasnostima od odmazde, neki roditelji koji žive pod okupacijom Rusije, delu obrazuju u potaji po ukrajinskom nastavnom planu i programu.

"Amnesti internešenl je pribavio dokaze od 23 prosvetna radnika i 16 porodica s decom školskog uzrasta koji su živeli ili još žive pod ruskom okupacijom, i dokumentovao je kako je ruski agresorski rat protiv Ukrajine doveo do značajnih i rasprostranjenih prekida obrazovanja u Ukrajini", navela je o studiji En Rajt (Anna Wright) iz Amnestija.

Ona je dodala da su na teritorijama pod ruskom okupacijom "zastrašivanje i prinuda svakodnevna realnost za porodice, decu i nastavno osoblje".

"Niko nije bezbedan pod beskrajnom ruskom kampanjom terora u Ukrajini", rekla je Rajt.

U studiji se citira ukrajinski obrazovni zvaničnik koji je rekao da su deca, roditelji i nastavnici postali "partizani koji kopaju rupe u svojim baštama da sakriju laptopove i mobilne telefone ili se kriju na tavanima i starim šupama da bi uhvatili signal (telefona)".

Intervjuisani su rekli Amnestiju da ruske trupe redovno patroliraju ulicama i često vrše nasumične pretrage, a da su oni kod kojih se pronađene nastavni materijal na ukrajinskom ili elektronski uređaji koji se mogu koristiti za onlajn učenje, u opasnosti da budu pritvoreni i da im se deca oduzmu.

Neki roditelji, poput majke dvoje dece čije je pravo ime promenjeno u "Polina" iz straha od odmazde, odlučili su da u potpunosti prekinu školovanje svoje dece. Njena deca su bila van kuće samo nekoliko puta tokom prvih devet meseci ruske okupacije iz straha da će biti oteta i odvedena u Rusiju, rekla je ona.

Druga majka, iz okupiranog sela u oblasti Herson, rekla je Amnestiju da su došle ruske trupe i rekla joj da će, osim ako sutradan ne pošalje svog 15-godišnjeg sina u školu, on biti odveden "u sirotište u Rusiji". Kada je dečak otišao u školu video je ruske simbole i ruske vojnike.

Nastavnici koji odbijaju da se vrate da predaju u školama u oblastima pod ruskom okupacijom ili se kriju ili su u bekstvu.

Učiteljica iz okupiranog Berdjanska u Zaporiškoj oblasti rekla je Amnestiju da su deca primorana da uče na ruskom i pevaju rusku himnu pod pretnjom da će biti poslata na "prevaspitavanje u ruska sirotišta". Ona je otišla iz tog mesta i sada drži onlajn predavanja deci s okupiranih teritorija negde drugde iz slobodnog dela Ukrajine.

Neki roditelji su u potaji upisali svoju decu da uče onlajn uprkos rizicima da budu uhvaćeni i da se suoče s teškim posledicama.

Otac iz Berdjanska rekao je Amnestiju da on čuva stražu napolju a supruga stoji pored prozora da sinu omogućili da popodne uči u ukrajinskoj školi preko interneta.

"Jedini način da se pomogne Ukrajini da zaceli i da sadašnjost i budućnost ukrajinske dece budu manje bolni, jeste da Rusija prekine rat u Ukrajini, što je akt agresije po međunarodnom pravu", rekla je Rajt.

"Tokom rata ili okupacije, sve strane su ograničene međunarodnim humanitarnim pravom i zakonom o ljudskim pravima. Osiguravanje prava dece na pristup kvalitetnom obrazovanju je jedna takva dužnost i ona se mora u potpunosti poštovati", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG