Dostupni linkovi

Zelenski obeležio 800. dan invazije, Rusija gađala civilne lokacije


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Hmeljnickoj oblasti, 3. maj 2024.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u Hmeljnickoj oblasti, 3. maj 2024.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obeležio je 800. dan od početka opšte ruske invazije, navodeći da "svi Ukrajinci" i saveznici Ukrajine moraju učiniti sve da blokiraju planove Kremlja, dok su vlasti saopštile da su u ruskom artiljerijskom napadu poginule najmanje tri osobe u oblasti Donjeck.

"Danas je 800. dan rata", rekao je Zelenski u petak u obraćanju pripadnicima ukrajinske granične straže.

"Ovo je izuzetno težak i mučan put kroz koji naša zemlja mora da prođe, i put koji još treba proći da bi se rat okončao pod pravičnim uslovima, pod uslovima Ukrajine", rekao je Zelenski.

On je rekao da je Ukrajina suočena s novom fazom, dodajući da se "okupator sprema da pokuša da proširi ofanzivne operacije", preneo je Ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa.

"Danas svi Ukrajinci, kao i saveznici Ukrajine, moraju učiniti sve što je moguće da osujete planove Rusije", dodao je on.

Ukrajinski lider je rekao da je važno "dokazati da neprijatelj neće postići svoje ciljeve ni pod kojim okolnostima i ma koliko se podlo ponašao".

S druge strane, portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je Kremlj spreman da razmotri "ozbiljne" predloge za rešavanje sukoba na osnovu postojeće "realnosti" i imajući u vidu bezbednosne zabrinutosti Rusije, uključujući obećanje Kijeva da će ostati vojno neutralan.

Ti uslovi su izgleda identični onima koje je Kijev više puta odbijao.

Novi ruski napadi

Vlasti u istočnoj ukrajinskoj oblasti Donjeck saopštile su da su tri osobe poginule, dok je pet povređeno usled ruskih artiljerijskih napada u oblastima Pokrovsk i Bahmut.

Vlasti su saopštile da je među ubijenima 12-godišnje dete.

Vlasti u ukrajinskoj oblasti Kirovograd saopštile su da su u petak stambena i infrastrukturna mesta pogođena u ruskim raketnim napadima u kojima je jedna osoba teško povređena.

Rusija je intenzivirala raketne napade na ukrajinske civilne i infrastrukturne lokacije poslednjih meseci dok su ukrajinski lideri molili zapadne saveznike da ubrzaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane i drugog oružja.

Rusija poriče da gađa civilne lokacije, uprkos široko rasprostranjenim dokazima o takvim napadima.

Uz izveštaj Reutersa
XS
SM
MD
LG